Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při dopravní nehodě u Vrbna pod Pradědem se zranilo pět lidí včetně dítěte, na místo spěchal i vrtulník

Záchranáři zasahovali v pondělí 13.8. u dopravní nehody na Bruntálsku, při které ošetřovali pět zraněných. Střet dvou vozidel na silnici poblíž Vrbna pod Pradědem byl záchranné službě nahlášen krátce po poledni.

Na pomoc postiženým vyjely pozemní posádky ZZS ze stanovišť ve Vrbně a Bruntále, k zásahu byl povolán rovněž vrtulník letecké záchranné služby z Ostravy a hasiči.

Hasiči společně se záchrannou službou podávali první pomoc a přitom zajišťovali místo nehody protipožární ochranou. Všichni cestující byly zranění. Postupně hasiči pomáhali pacienty nakládat do vozů, aby je záchranná služba odvážela do nemocnic. Poté se na místo dostavila i jednotka HZS Moravskoslezského kraje ze stanice Bruntál.

Hasiči nadále prováděli ohledání místa nehody, zajišťovali řízení dopravy na komunikaci, zasypali uniklé provozní kapaliny a asistovali odtahové službě, která odvezla vraky vozidel.

Záchranáři na místě nehody ošetřovali tři muže, ženu a dítě. Všichni byli v době zásahu ZZS při vědomí a komunikovali.

Vážné zranění utrpěl sedmapadesátiletý muž, který byl po nehodě krátce v bezvědomí. Lékařka u něj zjistila poranění hlavy, zad, hrudníku a dolní končetiny. Po prvotním zajištění byl muž předán posádce vrtulníku a letecky přepraven na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.

Druhý zraněný, sedmnáctiletý mladík, utrpěl středně závažné poranění páteře, dvaadvacetiletý muž pak zranění břicha a horní končetiny. Pacienti byli ošetřeni posádkami ZZS a předáni do nemocnic v Krnově a Bruntále.

Osmačtyřicetiletá žena se zraněním hlavy a končetin, stejně jako jedenáctiletý chlapec s poraněním zad a horní končetiny, byli po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče transportováni do bruntálské nemocnice, a to na chirurgickou ambulanci. Jejich stav se jevil jako středně závažný.

Foto a info: PhDr. Lukáš Humpl, mluvčí USZS MSK, studio STA, PČR, ÚSZS MSK, JSDH Vrbno p. P.

Sdílet