Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Jihomoravském kraji shořela tři auta

Hned u tří požárů motorových vozidel zasahovali během středy hasiči v Jihomoravském kraji. Při jednom požáru byl vážně popálen majitel auta.

Nedbalost při přelévání benzínu z plastikového kanystru a ze tří dloulitrových PET lahví do palivové nádrže vozidla Škoda Fabia se v úterý v podvečer vymstila devětačtyřice­tiletému muži v garáži v ulici Na Výhoně v Hodoníně, místní části Za Černým mostem. Při přelévání paliva přes kovovou mřížku se uvolnila statická elektřina, která zapálila nahromaděné benzínové výpary. Následující výbuch a požár majiteli vozidla způsobil vážné popáleniny na rukou a hlavě, oheň zničil auto a silně poškodil garáž.

Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen v úterý 5. září v 17:17 hodin. Hasiči zasahující v dýchacích přístrojích proti plamenům nasadili vysokotlaký proud vody se smáčedlem a oheň lokalizovali v 17:26 hodin. Popálenému majiteli auta, kterého našli mezi lidmi přihlížejícími zásahu, zavolali lékařskou pomoc a zdravotníci muže převezli do nemocnice. Protože v garáži byl vysoký žár a opadávala omítka a části stropu, bylo možné oheň hasit pouze zvenku. Když se ohořelý vrak auta podařilo z větší části ochladit, hasiči ho navijákem vytáhli ven, kde vozidlo dohasili a v garáži likvidovali lokální ohniska hoření. Pomocí bezkontaktního teploměru mezitím kontrolovali, zda se oheň nepřenesl do sousedních garáží. Požár zlikvidovali v 17:53 hodin. Celkovou škodu na zničeném vozidle a poškozené garáži vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 300 tisíc korun. Protože zásah hasičů zabránil rozšíření požáru na sousední řadové garáže, hodnota uchráněného majetku převyšuje milion korun.

Další požár, tentokrát dodávkového vozidla Ford Tranzit, dnes odpoledne hasiči likvidovali na silnici u obce Klepačov na Blanensku. Událost byla operačnímu středisku ohlášena ve 14:29 hodin. Řidič vozidla, který za jízdy zpozoroval plamínky vycházející z motorového prostoru, zastavil a snažil se oheň hasit ručním práškovým hasícím přístrojem. Hlídka Městské policie, která právě projížděla kolem, mezitím zavolala hasiče. Při příjezdu jednotky HZS bylo téměř celé vozidlo v plamenech. Hasiči proti nim nasadili vysokotlaký proud. Požár dostali pod kontrolu ve 14:38 hodin a likvidovali o jedenáct minut později. Oheň vozidlo téměř zničil, nepoškozená zůstala jen kola. Příčinou vzniku požáru byla technická závada na elektroinstalaci, škodu na vozidle vyrobeném před 10 lety vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 100 tisíc korun, hodnotu uchráněné části auta předběžně vyčíslil na pět tisíc korun.

K požáru vozidla VW Multivan hasiči dopoledne vyjížděli na 207. kilometr dálnice D1 ve směru z Brna na Ostravu. Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen v 10:19 hodin a jednalo se o zahoření v motorovém prostoru, uhašené již před příjezdem hasičů. Ti u vozidla odpojili baterii a místo požáru ochladili. Sorbentem také zasypali uniklé provozní kapaliny. Požár způsobila technická závada na elektroinstalaci, škodu vyšetřovatel předběžně stanovil na 10 tisíc korun.

kpt. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet