Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár přístavků ohrožoval ve Zlíně rodinné domy, hasičům se je podařilo od plamenů uchránit

Bezprostředně před půl jednou odpoledne se rozezněly poplachy na stanicích profesionálních hasičů centrální stanice Zlín, hasičů města Zlína a dobrovolných hasičů Zlín – Louky. Celkem tři cisternové automobily, žebřík, dopravní a velitelský automobil následovaný terénním vozidlem vyšetřovatelů vyjely k ohlášenému požáru rodinného domu v části Zlín – Louky.

Po příjezdu na místo hlášené události u komunikace hlavního tahu městem, bylo zjištěno, že došlo k požáru ve vnitřní části dvou spojených přístavků rodinného domu. Plamenné hoření se šířilo po dřevěných stropních konstrukcích objektů a uložených hořlavých materiálech. Celý vnitřní prostor přístavků i jejich okolí byl silně zakouřen. Provedeným průzkumem bylo zjištěno bezprostřední nebezpečí rozšíření požáru na navazující objekty rodinných domů. Naštěstí střešní plášť přístavků z plechových šablon dokázal držet plameny i intenzivní sálavé teplo ve vnitřních částech přístavků.

Po rychlém rozvinutí útočných proudů se podařilo požár lokalizovat a zabránit jeho dalšímu rozšíření. Následně zasahující hasiči v dýchací technice vnikli do vnitřních prostor přístavků, kde plameny definitivně likvidovali. Po nasazení nucené ventilace byl vnitřní prostor prověřen termokamerou, aby bylo eliminováno opětovné rozhoření požáru.

Současně se zasahujícími jednotkami zahájili svou práci i vyšetřovatelé požárů. Bylo zjištěno, že požár zaregistrovala uživatelka rodinného domu, která ucítila zápach spáleniny a kouře. V první chvíli se domnívala, že hoří přímo v interiéru domu, to však kontrolou vyloučila. Následně se šla podívat na dvůr, kde už zaregistrovala plameny ve vnitřní části jedné poloviny přístavků. O požáru hned informovala svou kamarádku, se kterou se chtěla pokusit požár hasit. Protože intenzita požáru rychle narůstala, vypnula pouze jednu z pojistek elektroinstalace hlavní rozvodné skříně domu a se svými dvěma dětmi a kamarádkou opustila pozemek domu.

Protože si po příjezdu hasičů stěžovala na zdravotní problémy, které prožitá událost vyvolala, byla na místo povolána posádka zdravotnické záchranné služby, která provedla její ošetření. Z prožité události byly rozrušeny i obě její děti, kterých se ujali hasiči a také je obdarovali plyšovými „ Dráčky záchranáčky“ a po ukončení zásahu je také vzali do kabiny svého zásahového vozidla.

Vyšetřovatelé požárů provedli ohledání místa události a po zjištění dalších informací začali prověřovat verzi technické závady na vnitřním, hliníkovém rozvodu elektroinstalace přístavků. Tímto však nebylo vyšetřování ještě ukončeno. Podle prvotního vyjádření uživatelů objektu se škoda způsobená požárem pohybuje do 100.000,– Kč. Hasičům se podařilo zachránit další majetek v řádech několika milionů korun.

Po dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému byl částečně omezen provoz na hlavním tahu městem.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet