Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Rokycanech se střetl vlak s nákladním vozidlem, škoda je více než milion korun

Dnes před devátou hodinou ráno jel 39 letý řidič nákladní soupravy tvořené tahačem značky DAF s návěsem směrem od Hrádku na Rokycany.

V ulici Zeyerova v Rokycanech pak měl zastavit jízdní soupravu v blízkosti železničního přejezdu, který není chráněn zabezpečovacím zařízením (světla, závory) a kříží komunikaci v šikmém směru.

Dle prvotních informací však zřejmě neodhadl dostatečně vzdálenost od přejezdu a poté, co zjistil, že by mohlo dojít ke střetu s projíždějícím nákladním vlakem, začal couvat. Za ním však již zastavila řidička osobního vozu značky ŠKODA Octavia.

Došlo tak ke střetu vagonu nákladního vlaku s kabinou kamionu a ke střetu zadní části kamionu s osobním vozem. Hmotné škody byly vyčísleny na více jak milion korun. Ke zranění účastníků nehody nedošlo.

Provedením dechových zkoušek bylo u účastníků nehody vyloučeno požití alkoholických nápojů. Kompletní nehodový děj nyní šetří ve spolupráci s drážní inspekcí rokycanští dopravní policisté.


V letošním roce se jedná o druhou kolizi na železničních přejezdech Rokycanska. Těch je na našem území kolem dvaceti. Dle dopravních policistů je nejčastější příčinou kolizí na těchto přejezdech neopatrnost řidičů a mnohdy i nevěnování se řízení.

Často se rovněž setkávají při řešení takovýchto událostí s faktem, že řidiči, kteří hodlají přejet železniční přejezd neodhadnou dostatečně vzdálenost přijíždějícího vlaku a na koleje vjedou i v době, kdy již vidí přijíždějící vlak, či jej slyší.

Dalším problémem je i nesprávný odhad pro zastavení vozu před přejezdem. To platí zejména u přejezdů, které nekříží komunikaci kolmo, ale v šikmém směru. Řidič zastaví svůj vůz před přejezdem, ale nemusí si uvědomit, že boční přední část je ke kolejím blíže a tudíž o ni může vlak zavadit, jelikož přesahuje při jízdě i mimo šíři kolejí.

Rovněž je nutné upozornit na fakt, že mnozí řidiči spoléhají na „vlakové jízdní řády“ a s tvrzením : „v tuto dobu nic nejede“ na přejezd vjedou, aniž by se o situaci na kolejích přesvědčili.

nprap. Bc. Jana Tomková
Policie ČR

Foto: HZS Plzeňského kraje

Sdílet