Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Majitel demoloval starou roubenku, při jejím pálení ale málem došlo k požáru vedlejšího domu

Na místo události vyjeli dnes před jedenáctou hodinou dopolední profesionální i dobrovolní hasiči ze Vsetína spolu s jednotkami dobrovolných hasičů obcí Jasénka a Jablůnka s celkem pěti cisternovými automobily.

Provedeným průzkumem na místě požáru bylo zjištěno intenzivní plamenné hoření celodřevěné roubené stavby původních chlévů pro dobytek. Celková půdorysná plocha zasaženého objektu byla asi 7 × 5m.

Plameny a sálavé teplo také ohrožovaly rodinný dům, který byl postaven v bezprostřední blízkosti hospodářské stavby.

Rychlým hasebním zásahem se podařilo požár lokalizovat a zabránit rozšíření na rodinný dům. Postupně pak zasahující jednotky likvidovaly jednotlivá ložiska hoření celodřevěných konstrukcí zasaženého objektu.

Po příjezdu vyšetřovatele požárů bylo provedeno ohledání místa události a zahájeny úkony zjišťování příčiny vzniku požáru. V tomto případě se vyšetřovateli podařilo příčinu požáru odhalit velmi rychle.

Majitel totiž starou roubenku demoloval a její dřevěné části spaloval na ohništi, které bylo v její blízkosti. Bylo tak pouze otázkou času a shody okolností, kdy došlo k přenosu plamenů na samotnou hospodářskou stavbu. Staré proschlé dřevo pak bylo rychle pohlceno šířícími se plameny.

Do této doby by požár prakticky žádnou škodu nenapáchal, ale intenzita plamenů a sálavé teplo začaly ohrožovat i sousedící rodinný dům, který byl po rekonstrukci. I přes rychlý zásah hasičů došlo k poškození oken a dveří na obvodové konstrukci přivrácené k hořící roubence.

Způsobená škoda se nakonec vyšplhala „jen“ na asi 100.000,– Kč. Hodnota uchráněného majetku se podle vyjádření vyšetřovatele pohybovala okolo 1 600.000,– Kč.

Nedbalost majitele, která mohla skončit s daleko horšími následky, byla uzavřena pokutou.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet