Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Beskydský pohár hasičů opět se silnou mezinárodní účastí

Ve čtvrtek a pátek 7. a 8. září se koná v Ostravě již 26. ročník Beskydského poháru v disciplínách požárního sportu. Zúčastní se ho reprezentační týmy profesionálních hasičů z Ruska, Polska a Slovenska, tři reprezentační výběry České republiky a také tým dobrovolných hasičů z ČR.

Do disciplín jednotlivců se zapojí zhruba stovka borců ze čtyř zúčastněných zemí. Soutěž je poslední ostrou prověrkou před Mistrovstvím světa v požárním sportu, které se koná na přelomu října a listopadu 2006 v íránském Teheránu.

Dnes Milan Onderka z týmu Česká republika B zaběhl na Beskydském poháru v požárním sportu sto metrů s překážkami za 16,15 sekund. Na Městském stadioně v Ostravě-Vítkovicích tak vyrovnal národní rekord v této disciplíně. Onderka pracuje na hasičské stanici v Ostravě-Porubě.

Celkově skončil druhý za Rusem Konstantinem Koreškem (1. pád Koreško), který dosáhl výborného času 15,88 sekundy. I třetí byl ruský reprezentant Nikolaj Gladkich s časem 16,20. Čtvrtý skončil časem 16,33 Martin Kulhavý z Liberce, startující za výběr Česká republika A.

Běh na 100 metrů s překážkami je individuální disciplína, ve které závodník překonává 200 cm vysokou bariéru, pak sbírá 2 hadice, se kterými běží přes kladinu (800 cm dlouhá a 120 cm vysoká). Dalším úkolem je spojení hadic, napojení jedné z nich na rozdělovač a nakonec po napojení proudnice proběhnutí cílem i s hadicí.

Ve druhé disciplíně, štafetě na 4 × 100 metrů s překážkami, skončil tým Česká republika B první časem 56,37, silný ruský tým druhý časem 56,85, třetí byli Slováci časem 58,02.

Členové štafety 4 × 100 metrů s překážkami musí překonávat na trati střechu domečku (s pomocí žebříku), dva metry vysokou bariéru a kladinu. Poslední člen štafety hasí ručním hasicím přístrojem skutečný oheň. Úkolem je v co nejkratším čase donést do cíle hasičskou proudnici, která slouží jako štafetový kolík.

V pátek se dvoudenní Beskydský pohár (již 25. ročník) přesouvá do Ostravy-Poruby, do areálu stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje. Na programu je výstup do IV. podlaží cvičné věže a požární útok sedmičlenných družstev.

Požární sport spojuje atletiku s určitými prvky a úkony z práce hasičů. Pro jeho zvládnutí je nutné spojit rychlost a obratnost, nebát se překážek, ani ohně, ani výšek. Požární sport se skládá ze čtyř disciplín, dvě jsou týmové a dvě individuální.

Běh na 100 metrů s překážkami je individuální disciplína, ve které závodník překonává 200 cm vysokou bariéru, pak sbírá 2 hadice, se kterými běží přes kladinu (800 cm dlouhá a 120 cm vysoká). Dalším úkolem je spojení hadic, napojení jedné z nich na rozdělovač a nakonec po napojení proudnice proběhnutí cílem.

Druhou individuální disciplínou požárního sportu je výstup do 4. podlaží cvičné věže pomocí hákového žebříku, vážícího 8,5 kg.

Členové štafety 4 × 100 metrů s překážkami musí překonávat na trati různé překážky a hasit skutečný oheň. Úkolem je v co nejkratším čase donést do cíle hasičskou proudnici, která slouží jako štafetový kolík.

Poslední disciplínu, požární útok, plní 7 členů týmu. Jejich úkolem je v co nejkratším čase propojit zdroj vody (nádrž), motorovou stříkačku, hadice, rozdělovač a proudnice, doběhnout ke dvěma terčům vzdáleným 90 metrů a pak se do nich trefit proudem vody.


por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet