Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

OBRAZEM: Účastníci Rescue Campu 2012 si poradili s hromadnou nehodou

Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje převzala záštitu nad druhým ročníkem Rescue campu 2012. Jedná se o hasičsko-záchranářský tábor, kde se dospívající mládež seznamuje s prací základních a ostatních složek integrovaného záchranného systému.

Prázdninové vyžití tohoto charakteru nemá v České republice obdoby. Již od prvního ročníku se těšil velkému zájmu a kapacitu 60 dětí z České republiky nelze navýšit vzhledem k náročnosti organizačního zajištění.

Na účastníka Rescue campu čekaly vzdělávací kempy první čtyři dny. Kempy jsou zaměřeny především do praktické části, tak aby si mládežníci dokázali poradit v následných simulacích ostrých výjezdů a zásahů.

Mezi nejdůležitější vzdělávací kemp patří kemp přednemocniční první pomoci, hromadného neštěstí a hasičský kemp. Poslední kemp je vodní záchranné služby. Do těchto kempů poskytli partneři pořadatelům prostředky a lektory. Zdravotnická záchranná služba uvolnila výcvikové pomůcky a zapůjčila sanitu s potřebným vybavením.

Rovněž také sbory dobrovolných hasičů a Hasičský záchranný sbor České republiky poskytly prostředky, které přibližují zásahy co nejblíže realitě. Novinkou letošního roku je i zapojení psychologa Hasičského záchranného sboru a specialistů psychosociální intervenční služby, kteří dětem poskytují nejenom cenné rady, jak zvládnout mimořádnou událost a související stres, ale také výchovně vzdělávacím způsobem působí na pozitivní hodnoty vztahu dětí ke zdraví a lidskému životu.


Projekt Rescue Camp vznikl na základě dlouhodobých zkušeností party lidí při pořádání letních táborů, kdy bylo třeba reagovat a postihnout zájem dospívajících teenagerů o dobrodružství a zážitek. Vznikl projekt nemající na území České republiky obdoby a nabídl výuku a následný výcvik k záchraně lidského života.

Pro spolupráci byly získány všechny složky Integrovaného záchranného systému a tím vznikl hodnotný výukový program. Po intenzivní teoretické, ale především praktické přípravě přichází důležitá část projektu modelové záchranné situace.

Modelové záchranné situace jsou zážitkovou částí projektu a simulují situace, ve kterých se může ocitnout každý z nás a právě na reakcích v tu chvíli závisí i záchrana lidských životů.

Cílem projektu je příprava k záchraně života a druhým, neméně významným cílem je naučit dospívající mládež vzájemné pomoci, respektu, týmové spolupráci a „umění si v životě poradit“. Za klíčové klima tábora považují pořadatelé vtažení do reality a styk s profesionály, které neposkytne žádný kurz první pomoci.

Do dnešního dne vyjížděly a zasahovaly jednotky Rescue campu u několika zásahů simulací reálných výjezdů složek integrovaného záchranného systému. Například u ztrátového poranění ruky při práci s motorovou pilou v lese. U pádu cyklistů nebo u popálených dětí po výbuchu tlakové nádoby. Na táborníky čekalo i medicínské téma u diabetika.

Spolu s kynology vyhledávali raněné osoby při sesuvu podmáčené půdy. Hasily požáry a evakuovali desítky osob z hořící školy. S Hasičským záchranným sborem táborníci zasahovali při vyprošťování z aut u simulované dopravní nehody. S policií pátraly po ztracených osobách. A u mnoho dalších úrazů včetně napadení.

Ve čtvrtek 16. srpna 2012 na táborníky čekala hromadná nehoda, při které bylo několik desítek zraněných.

Tomáš Ježek
tiskový mluvčí
ZZS Královéhradec­kého kraje

Foto: Michal Fanta – <a href=„http://­michalfanta.cz“>michal­fanta.cz</a>
Sdílet