Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nešťastná náhoda vedla k „utopení“ vozidla, žena omylem nastartovala se zařazenou zpátečkou

V 11:49 hodin byla cestou operačního střediska vyžádána pomoc hasičů z Bystřice pod Hostýnem u dopravní nehody osobního motorového vozidla, ke které došlo v obci Rusava.

Podle prvotních informací sjelo vozidlo do rokle o hloubce asi tří metrů a zůstalo v potoce, který jí protéká. Při nehodě nedošlo k žádnému zranění, ale panovala obava z možného úniku pohonných hmot do vody.

Hasiči z Bystřice pod Hostýnem byli na místě události asi do 10 minut od svého výjezdu ze stanice. Následně velitel zásahu potvrdil ohlášené skutečnosti mimo možného úniku provozních kapalin do potoka.

Jednotka provedla zabezpečení vozidla zn. Škoda proti vzniku požáru, následnému úniku provozních kapalin a odpojila akumulátorovou baterii, která se spolu s celou přední motorovou částí nacházela pod vodou.

Pro následné vyproštění vozidla z rokle si velitel vyžádal výjezd jeřábu T 815 AV-14 ze stanice profesionálních hasičů Otrokovice. Ti se na místo nehody dostavili v 12:43 hodin a po ustavení jeřábu provedli vytažení osobního vozidla na komunikaci.

To, že smolný den může mít každý, dokazuje i zjištěná příčina celé události. Řidička vozidla si po jeho zaparkování na krajnici vozovky a vysednutí všimla, že jedno z oken zůstalo otevřené. Otevřela znovu vozidlo a po zasunutí klíčku do spínací skříňky chtěla okno zavřít.

Bohužel klíčkem pootočila více, než bylo nutné a nastartovala motor vozidla. Toto by ještě nic neznamenalo, kdyby nebyla zařazena „zpátečka“. Vozidlo se následně rozjelo ke svahu rokle, kde se na terénní nerovnosti otočilo a zajelo motorovou částí do potoka.

Neštěstí tedy opět nešlo po horách, ale po lidech. I když po sérii vážných a tragických dopravních nehod ve Zlínském kraji za poslední dny, se tato událost uzavřela naštěstí jen poškozením vozidla.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet