Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Mezi Budišovicemi a Pustou Polomí hořel les, hasiči kontrolují místo požáru

Osm jednotek hasičů (1 profesionální z HZS MSK Opava + 7 dobrovolných) zasahuje u požáru lesa a lesního porostu u obce Pustá Polom (okres Opava) – mezi Pustou Polomí a obcí Budišovice.

Požár byl hasičům nahlášen v pondělí 20. 8. 2012 krátce po 11. hodině, zhruba po dvou hodinách jej hasiči dostali pod kontrolu, ale odhadem i několik hodin může trvat jeho dohašování – i vzhledem k velkému suchu. Zásah komplikoval silný vítr.

Aby se oheň nešířil dál mimo les, podmítač za traktorem rozoral část strniště kolem požáru.

Požár se dosud obešel bez zranění, zasaženo bylo 6 hektarů lesa a lesního porostu, příčina vzniku požáru: NEDBALOST osob, zatím neznámých, které na okraji lesa založily oheň. Vítr plaménky a jiskry rozmetal do lesa…

Vedle jednotky HZS MSK ze stanice Opava zde zasahují jednotky dobrovolných hasičů z Pusté Polomi, Hrabyně, Štítiny, Nových Sedlic, Kyjovic, Opavy-Podvihova a Opavy-Suchých Lazců.

Hasiči i v souvislosti s tímto požárem a okolnostmi jeho vzniku vydávají varování a doporučení, aby za těchto veder a velkého sucha lidé nerozdělávali nikde v přírodě jakýkoliv oheň, o odhazování sirek a nedopalků cigaret nemluvě.

Pokud budou chtít lidé dělat oheň na svých zahrádkách, měli by mít připraven kbelík s vodou či pískem, nedělat jej při větším větru a dávat si pozor na dostatečnou vzdálenost hořlavých látek (vč. dřeva) v okolí ohniště.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet