Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Shořel seník za půl milionu

Devět hasičských jednotek likvidovalo zhruba od čtyř hodin sobotního rána (9. 9. 2006) požár zděného seníku v areálu zemědělského družstva v obci Kujavy na Novojičínsku.

Ještě v sobotu odpoledne požár dohašovaly tři jednotky dobrovolných hasičů. Událost se obešla bez zranění osob i zasahujících hasičů.

Požár oznámil svědek na operační středisko hasičů v sobotu deset minut před čtvrtou hodinou. Na místo vyjely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanic v Novém Jičíně a Bílovci a sedm dobrovolných hasičských jednotek z Bílovce, Fulneku, Kujav, Studénky, Pustějova, Slatiny a Suchdolu nad Odrou.

Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že hoří zděný seník o základně cca 30 × 15 metrů. Bylo v něm uskladněno 60 tun sena a 50 tun slámy. Hasičům se podařilo požár lokalizovat za dvě a půl hodiny a před ohněm ochránit několik okolostojících objektů v areálu zemědělského družstva. Zasahovali s pomocí 14 cisternových stříkaček a další techniky.

V sobotu ve tři hodiny odpoledne ještě nebyl požár likvidován. Zasahovaly tu tři dobrovolné jednotky z Fulneku, Kujav a Pustějova. Seno a slámu vyváželi hasiči ven na pole, kde se nechávalo dohořet a hasiči pokračovali v dohašovacích pracích.

Seníku propadla střecha a zdi popraskaly žárem. Na objektu činí odhadovaná škoda asi 390 tisíc korun, na uskladněném seně a slámě sto tisíc korun, celkově tedy téměř půl milionu korun. Příčina požáru je v šetření.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

Foto: HZS MSK a Jakub Kozák SDH Slatina
Sdílet