Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Náklaďák do cíle nedojel

V pátek před polednem došlo u motorestu Samota v kopcích u Buchlovic k rozsáhlému požáru kabiny nákladního auta, který způsobil škodu nejméně za 250.000 Kč.

Dne 8. 9. 2006 v 11:40 hod. byli hasiči informováni o požáru nákladního auta v kopcích u obce Stupava.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým autem, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Buchlovice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že u motorestu Samota došlo k požáru nákladního auta zn. Iveco s přívěsem a nákladem panelů.

Už při příjezdu hasičů byla v plamenech celá kabina a motorový prostor vozu. Hasiči bleskově natáhli dva proudy vody a požár postupně uhasili. Jeden proud vody směřoval na hašení plamenů a druhý na záchranu valníku, přívěsu a nákladu. Zásahem se hasičům podařilo zabránit rozšíření požáru, a uchránit tak další hodnoty. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherské Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Řidič uvedl, že s kamionem jel po hlavním silničním tahu I/50 ve směru na Brno, když těsně pod vrcholem stoupání si všiml varování ze sytému mazání motoru. Po chvíli uviděl za vozem kouř, který sílil a prostoupil i do kabiny. S celou soupravou zabočil na parkoviště u motorestu, kde vůz odstavil a vystoupil. Venku uviděl plameny v motorovém prostoru, ale protože ve voze neměl hasicí přístroj, tak běžel na silnici a zastavil první projíždějící kamion.

Od něj si půjčil ruční hasicí přístroj, který použil na hašení. Bylo to málo, a tak postupně zastavoval další projíždějící auta a nakonec vypotřeboval celkem osm hasicích přístrojů. Mezitím však uběhlo dost času a požár postupně zachvátil celou kabinu. Další hašení už bylo nad jeho síly a na místo museli přijet hasiči.

Vyšetřovatelům se prozatím nepodařilo na místě zjistit přesnou příčinu vzniku požáru, a proto byl kamion odtažen do značkového servisu ve Zlíně. Tam bude podroben dalšímu odbornému zkoumání s cílem zjistit příčinu v oblasti technické závady.

Požárem způsobená škoda na tahači byla vyčíslena nejméně na 250.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další hodnoty majetku za jeden milion korun.

Vyšetřovatelé se v tomto případě shodli, že kdyby měl řidič v nákladním autě ruční hasicí přístroj, tak jeho včasným použitím mohl požár zvládnout, a zachránit tak nemalé hodnoty tahače.

Jen v okrese Uherské Hradiště jde již o třetí případ rozsáhlého požáru nákladního auta zn. Iveco za posledních několik týdnů.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet