Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Novodobá tradice založena, aneb hasiči na jihu Moravy jsou akční

Když se řekne tradice a dobrovolní hasiči, spousta lidí si vzpomene na film Hoří má panenko. Proč? Protože je to už staršího data a dobráci tam byli hlavními hrdiny?

Pojem tradice sice vznikl o pěkných pár století dřív z latinského pojmu traditio, ale tradice sama o sobě neříká, že musí být staršího data. Ona hlavně musí nejdříve vzniknout.


Dálkovou dopravu vody hadicemi pořádal v sobotu 18. srpna Sbor dobrovolných hasičů v Drnholci na Břeclavsku. 

Akce se zúčastnilo 11 dobrovolných sborů z Břeclavska, Znojemska a Brna-venkova. Voda byla čerpána z řeky Dyje a dopravována dalšími čerpadly přes Městys Drnholec, vinice až k nové rozhledně U Křížku.

Hasiči museli vytvořit 2500 metrů dlouhé dopravní vedení ze 129 hadic a překonat více jak pětadvacetimetrové převýšení. Na trase bylo rozmístěno 11 čerpadel, která pomáhala zvyšovat tlak v hadicích. Závěrečný slavnostní výstřik u rozhledny se uskutečnil s pomocí historické stříkačky Sboru dobrovolných hasičů Březí.

npor. Ing. Bronislav Kocman, HZS Jihomoravského kra­je


Nápad a veškeré zařizování přišly samozřejmě mnohem dříve. Realizace se neobešla bez spolupráce nejen mezi samotnými dobrovolnými hasiči, ale i mezi nimi a profíky.

V onu sobotu dopoledne se sjeli do Drnholce sbory ze širokého okolí. Po jejich přivítání velitelem pořádajícího SDH Drnholec, panem Jiřím Malíkem, hasiči naaranžovali budoucí hromadnou havárku osobních vozidel a traktoru. Poté se rozjeli na předem určená stanoviště budoucí trasy dálkové dopravy vody z Dyje až k nedávno nad vinicemi postavené rozhledně U Křížku.

Teplota na teploměru stoupala nad tropickou třicítku, 129 Béčkových hadic se pomalu plazilo 2,5 kilometru po Drnholci a strojníci na deseti stanovištích čekali netrpělivě na povel z vysílačky „UŽ TEČE“. O půl druhé povel zazněl a voda z Dyje zkropila půdu u rozhledny.


Výzbroj byla chvíli nato okamžitě posbírána a všichni se vrátili na Starátko. Zde přítomným divákům a kolegům předvedli své umění ve vyprošťování osob z inscenované hromadné dopravní nehody hasiči PS Hrušovany nad Jevišovkou a PS Mikulov spolu s JSDH Drnholec.

Diváci měli možnost porovnat stříhání aut dnes a před deseti lety. Vše dopadlo dobře, ˝účastníci nehody˝ byli zachráněni, nikdo nepřišel ke skutečnému úrazu.


Akce byla úspěšná a dle slov velitele pana Malíka, budou následovat další ročníky. Více se prověří výdrž strojů, protože skutečný požár za pět minut není uhašen. Uvažuje se i o větší členitosti terénu i větší vzdálenost.

Příští rok se plánuje cesta vody z další obce u řeky Dyje k oné rozhledně U Křížků. Voda není vždy k dispozici kousek od požářiště, ne vždy je terén schůdný pro pojízdnou techniku.

Proto ta zkouška dálkové dopravy, proto ta zkouška spolupráce sborů, které se setkávají více jen na soutěžích. Naštěstí. Protože zopakování nedávného ohně u Rohatce si nikdo nepřeje. A samozřejmě zkouška techniky záchrany osob, včetně té zdravotnické, nebude opět chybět.

Tradice poznání a schopností byla založena. A nám už jen zbývá poděkovat PS Hrušovany nad Jevišovkou, PS Mikulov, SDH Drnholec, SDH Březí, SDH Bulhary, SDH Ivaň, SDH Klobouky, SDH Křepice, SDH Novosedly, SDH Olbramovice. SDH Sedlec, SDH Vlasatice a SDH Vrbice a popřát všem mnoho úspěchů v jejich zasloužilé práci.

Leona Žárská
SDH Novosedly a VV OSH Břeclav

Sdílet