Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nová CAS 30 Tatra 815 hasičů ze Svatoslavi vznikla přestavbou vojenské cisterny CA 18

Novou cisternovou automobilovou stříkačkou se mohou pyšnit dobrovolný hasiči ze

Svatoslavi, okr. Brno-venkov.

Obec získala pro svůj Sbor dobrovolných hasičů od Ministerstva obrany ČR bezúplatným převodem vozidlo Tatra 815 CA 18, které sloužilo na rozvoz PHM a nechala ho přestavět na CAS 30 RP-Tatra 815.

Celková repase podvozku probíhala ve firmě Mopas a.s. Holešov, která se zabývá generálními opravami vozidel Tatra. Vozidlu byla zachována původní střední kabina.

Zcela nová nástavba byla zhotovena firmou SPS-VKP s.r.o. Slatiňany. Svatoslavští hasiči si vozidlo převzali od výrobce 13. 8. 2012.

Hasičský speciál na vojenském podvozku 6×6 Tatra 815 se může chlubit nerezovou nádrží o úctyhodném objemu 10 000 litrů vody. Dále asanační lištou ovládanou řidičem, zařízením pro rychlý zásah a profesionální výbavou. Vzhledem k rozměrům garáže je CAS opatřena sklopnou lafetou. Nástavba je modulová, z hliníkových profilů a pohledovou nádrží na vodu.

Obec Svatoslav se nachází v severozápadním výběžku Jihomoravského kraje na hranicích s krajem Vysočina v okrese Brno – venkov. Na území žije 430 obyvatel. První písemná zmínka o obci pochází z roku 1240. Starostou obce je František Woppat. Starostou SDH je Ladislav Michalík.

Sbor dobrovolných hasičů ve Svatoslavi založen byl 12. 8. 1894 po vzoru jiných obcí a měst jako sdružení občanů, jejichž cílem byla ochrana života a majetku svých bližních spoluobčanů při požárech a jiných živelných pohromách, což je vlastně posláním sboru dodnes. Jednotka je zařazena do kategorie JPO III.

Na financování Tatry se podílel Jihomoravský kraj a obec. Vozidlo nahradilo ve výjezdu CAS 32 Tatra 148, se kterou hasiči zasahovali od roku 1996. Cisterna byla zařazeno do zásahu od 16. srpna 2012.

Foto: JSDH Svatoslav

Sdílet