Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár slámy způsobil škodu za tři miliony

Osm jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů dnes (9. září 2006) zasahovalo při požáru slámy v zemědělském areálu ve Vilémovicích na Blanensku.

Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen v 8:43 hodin a při příjezdu hasičů byl objekt pro skladování slámy o půdorysu cca 12 × 35 metrů v plamenech a žár se šířil také na sousední přístřešek u kravína. Proti ohni hasiči nasadili čtyři vodní proudy. K jejich zásobování zřídili čerpací stanoviště u požární nádrže v obci a kyvadlovou dopravu vody do vzdálenosti cca 500 metrů. Kromě hašení požářiště bylo nutné ochlazovat sousední objekt kovovýroby a bránit rozšíření požáru na kravín, v němž bylo ustájeno 77 býků. Z budovy kovovýroby hasiči před žárem vynesli osm tlakových lahví a dva sudy s ředidlem. K rozhrabování hořící slámy a účinnému dohašování byly nasazeny dva kolové nakladače, hasiči také rozebírali prohořelou konstrukci stropu objektu. Při lokalizaci bylo nasazeno 12 zásahových vozidel a 60 hasičů.
Požár se podařilo lokalizovat v 9:19 hodin, v další fázi zásahu však bylo zřejmé, že 300 tun balíkové slámy oheň a zplodiny hoření zcela znehodnotily. Proto velitel zásahu rozhodl o tom, že další hašení by bylo neefektivní a slámu hasiči nechají pod kontrolou dohořet. K dohašování lokálních ohnisek při rozhrabování slámy nakladači a k ochraně proti šíření plamenů do okolí mají hasiči u objektu tři vodní proudy. Při kontrole požářiště a dohašování se budou v zemědělském areálu ve Vilémovicích každých šest hodin až do konce víkendu střídat jednotky dobrovolných hasičů z Blanenska.
Příčina vzniku požáru je dosud v šetření expertů HZS a Policie ČR. Škodu způsobenou požárem vyšetřovatel předběžně vyčíslil na tři miliony korun, z toho na 2,4 milionu ocenil hodnotu zničeného skladovacího objektu a na 600 tisíc korun hodnotu zničených 300 tun balíkové slámy. K deseti milionům korun se blíží hodnota objektu kovovýroby a stáje pro skot, které se zásahem hasičů podařilo uchránit.

Další podobný požár likvidovali hasiči i v pátek. Na 320 tisíc korun vyšetřovatel předběžně odhadl škodu způsobenou v pátek večer požárem seníku v Troubsku na Brněnsku. Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen v pátek v 18:33 hodin a při jeho likvidaci zasahovalo osm jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Při příjezdu hasičů byl lehký kovový objekt o rozměrech 15 × 40 metrů, v němž bylo uskladněno 60 balíků pšeničné slámy a 100 tun vojtěšky, v plamenech. Hasiči proti ohni nasadili dva vodní proudy a současně bránili rozšíření požáru na nedaleký objekt autolakovny. Požár se podařilo lokalizovat v 19:02 hodin. Protože oheň a kouř uskladněnou slámu a vojtěšku znehodnotily, hasiči uskladněný materiál rozhrabávali a vyváželi ven nakladačem a nechávali pod kontrolou dohořet. Likvidace požáru byla ukončena v sobotu 9. září v 5:57 hodin. Příčina vzniku požáru je dosud v šetření. Oheň lehký objekt seníku zcela zničil. Hodnotu majetku uchráněného zásahem hasičů vyšetřovatel vyčíslil na 100 tisíc korun.
Sdílet