Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vyhlášení výsledků soutěže ,,Design hasičského auta,,

V rámci oslav 120ti let SDH Praha Radotín proběhlo slavnostní vyhlášení výsledků naší soutěže a předání cen výhercům.

Když byla pro naše čtenáře před cca třemi měsíci vyhlášená soutěž o „svůj“ design hasičského automobilu, netušil jsem, co se rozpoutá. Že se s ní dostaneme i do hlavního zpravodajství TV NOVA v reportáži Jiřího Dlabaji, to byla pecka. Avšak mince má dvě strany. Z řad hasičů bylo vesměs pochopeno, jaký je účel soutěže, z řad GŘ HZS nikoliv. Dokázala to svým tvrzením tisková mluvčí MV-GŘ HZS ČR npor. Mgr. Nicol Zaoralová, hasiči, resp. plynaři, záchranka, no však víte… Nikdy jsem nikomu netvrdil, že tato soutěž ovlivní vyhlášku 49/2003 Sb., o technických podmínkách požární techniky, která určuje barevné provedení požárních vozidel, že to není ideální nařízení, ví rovněž každý (např. co je za termín „jasně červená“???). Proto tato soutěž vůbec vznikla, aby si její tvůrce resp. tvůrci uvědomili skutečný stav věci. V TV bylo několik návrhů dovolím si říct zesměšněno, a to i přes následné ukázky fotografií zahraničních požárních automobilů v podobné barevné úpravě či konzultaci se šéfem oční kliniky o tom, co je vidět lépe.

Ano, hasičská auta musí být na silnici vidět! To se právě mnohým z nás nezdá dobré díky vyhlášce 49/2003, ale tvůrcům z řad GŘ HZS ČR to stačí. Jak jsem psal v některém svém článku, oni v těch těžkých nákladních autech na signál nikam nejezdí, mají přeci jen pohodlné služební osobáky, tak proč by je vlastně zajímal stav věci (věřte mi, jak rád bych se mýlil a věřil opaku). Dokáží jen přijet na PS, udělat problém hasičům, že mají na autě o jeden nápis víc, že 49 to nedovoluje a pak odjet svým služebním vozem, který přitom vyhlášku nesplňuje. Paradox, že. Nyní mají již vozy zřejmě v pořádku, tato událost je staršího data, ale co si o sobě lidově řečeno myslí !!! Přitom by stačilo málo. V rámci této soutěže došlo mnoho zajímavých návrhů, ze kterých by se leccos dalo v praxi skutečně využít, a to i za cenu zachování červeno-bílé barevné kombinace.

Ale dost zbytečného psaní. V galerii najdete všechny došlé návrhy. Vítězové jsou celkem tři, neboť mi přišlo nefér udělit první, druhé a třetí místo. A ještě je udělena zvláštní cena – mediální design. Tu získala dobrovolná hasička Kamila Drábková za svoji bílou „pražskou“ Tatru, která má na roletách vyobrazené hasiče v akci, jak to bylo nazváno „cirkusem“.

Vítězné návrhy pocházejí z tvůrčích dílen pánů Jiřího Trnky, Marka Haltofa a Filipa Vojtěchovského. První jmenovaný žije ve Švédsku, tudíž i jeho návrh vychází ze švédských požárních automobilů, které jsou vskutku dobře viditelné (ve svém archivu mám spoustu fotek z této země a myslím si, že ani mnohým z vás není barevné provedení švédských hasičáků cizí), druhý jmenovaný, pan Marek Haltof vytvořil design Tatry v provedení letištních hasičů pražské Ruzyně. Jeho výtvor plně vystihuje dislokaci automobilu a viditelný je rovněž dobře. A nakonec Filip Vojtěchovský. Ten zaslal návrhy tři. Nejzajímavější z nich bylo Ternno ve žlutém provedení, ano, je to ten návrh, který byl tiskovou mluvčí GŘ HZS ČR označen, že by si jej mnoho řidičů pletlo se záchrannou službou…

Vyhlášení výsledků se ze tří výherců osobně zúčastnil Marek Haltof (přijel opravdu z velké dálky, děkuji!) a Filip Vojtěchovský. Jiří Trnka to má ze Švédska poněkud z ruky a Kamila Drábková místo oslav bohužel opustila krátce před oznámením výsledků. Všichni ocenění se dočkají zhmotnění svých návrhů do podoby papírového modelu ve stylu vystřihovánek populárního „ÁBÍČKA“. Rovněž bylo věnováno i několik věcných cen od našeho webu Požáry.cz (mělo to mimo jiné být i předplatné časopisů EXLIVE a RESCUE REPORT; EX již není, a tak raději nebylo dáno ani předplatné RR, co kdyby náhodou taky zanikl, nechceme vypadat opět za hlupáky).

Během sobotní slavnosti v Radotíně si ve stánku našeho serveru Požáry.cz vytvořilo svůj návrh hasičského automobilu také mnoho dětí. Kreativita nezná mezí.

Všem zúčastněným soutěžícím – profesionálním a dobrovolným hasičům i civilistům skutečně velmi děkuji a do budoucna připravím nějakou další soutěž (musím jí ovšem nejdříve vymyslet, máte nějaký nápad?).

Václav Porkát – Požáry.cz

PS: Bohužel až po uzávěrce došel návrh Tomáše Horňáka – obr.77, kdyby dorazil včas, měl naději na úspěch. Osobně se mi velmi líbí.
Sdílet