Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve Stráži pod Ralskem unikly kyseliny, 50 pracovníků bylo preventivně evakuováno

Dnes po poledni byl na krajské operační a informační středisko hasičského záchranného sboru Libereckého kraje nahlášen únik kyselin v ulici Pod Vinicí ve Stráži pod Ralskem nedaleko areálu firmy – DIAMO, státní podnik.

Po příjezdu na místo zásahu bylo průzkumem zjištěno, že se jedná o únik 200litrů směsi kyseliny chlorovodíkové a sírové na zpevněnou plochu.

Hasiči provedli společně s technikem firmy, která zde provádí likvidaci nebezpečných látek vytýčení nebezpečné zóny a ohrazení kyselin speciálním sorbentem. Vzhledem k možnosti úniku nebezpečných plynů a par hasiči prováděli zkrápění místa zásahu vodní mlhou a prostřednictvím operačního střediska vyrozuměli o této skutečnosti pracovníky životního prostředí a starostku obce Stráž pod Ralskem.

Velitel zásahu dále rozhodl o preventivní evakuaci 50 pracovníků nedaleké firmy. Likvidace mimořádné události probíhala po celou dobu v ochranných protichemických oděvech a podílelo se na ní celkem 5 jednotek hasičů společně s PČR a dalšími složkami IZS.

Při zásahu, který byl ukončen krátce před 16. hodinou nedošlo k žádnému zranění či usmrcení osob.

por. Daniel Mlčoch, DiS.
zástupce tiskové mluvčí
HZS Libereckého kraje

Sdílet