Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Poděkování za zásah potěšilo směnu A v Mladé Boleslavi

Hasiči se při své práci setkávají s různými reakcemi lidí. Ne všechny bývají kladné. Proto potěší každé ocenění a poděkování. Jedno takové přišlo jako reakce na profesionálně odvedený zásah v Mladé Boleslavi 19. srpna 2012.

V neděli 19. 8. 2012 obdrželo operační středisko žádost o záchranu zvířete v lesoparku „Sahara“ v Mladé Boleslavi. Kočka se nacházela v problematicky přístupném terénu na tenké borovici ve výšce zhruba 12 – 15 m, kde byla podle sdělení oznamovatelky již dva dny. V sobotu se ji pokoušela sundat jednotka SDH Mladá Boleslav Podlázky pomocí 4 dílů nastavovacího žebříku, bohužel bez úspěchu.

Na místo vyjela postupně jednotka s VA 1 Jeep (VČ ppor. Jiří Zima) a AZ 37 IVECO Magirus (nstržm. Vraný Petr a nstržm. Vodolan Luděk). Kočka byla sundána pomocí člena lezecké skupiny a AZ 37. Vzhledem k vysokým teplotán a dlouhodobému pobytu na borovici byla kočka dehydrovaná, jinak se jevila jako zdravá. Byla předána do péče jedné z obyvatelek místní čtvrti Sahara.

Potěšující byla nejen úspěšná záchrana zvířete, ale také reakce oznamovatelky a následné písemné poděkování příslušníkům směny A stanice Mladá Boleslav.

V životě velmi často nastávají situace, kdy člověk přesně ví, co by měl udělat a co by bylo správné..ale chybí mu třeba síla, odvaha, zkušenosti, dovednosti..co­koliv, co mu brání to udělat… Já jsem si takovou situací s mojí kamarádkou Péťou Řehákovou tuto neděli ráno prošla…

Při focení fotek pro radost jsme objevili kočku ve vysoké výšce pod korunou borovice ve strnulé pozici a očividně na pokraji sil… Začali jsme vymýšlet vše možné i nemožné, abychom ji dostaly dolů, ale nakonec jsme zjistily, že bez profesionální pomoci to nepůjde. Kočička měla ohromné štěstí, že právě v neděli sloužil velitel Mladoboleslavských hasičů pan Jiří Zíma, který nepolevil a i přes velké komplikace s dopravou hasičského vozu na místo záchrany a i přes to, že mnoholidí před ním (odborníků na linkách pomoci) nás od záchrany zrazovalo (že si prý pomůže sama), tak bojoval a nakonec ji spolu s kolegy zachránil…!

Díky patří také obyvatelům Sahary, co nám pomáhali najít způsob, jak ji pomoc a hlavně paní, která si ji po té vzala domů…

Chci Vás tedy poprosit, pokud se někdy dostanete do podobné situace a půjde o něčí život (byť ne ten lidský) nevzdávejte to, nenechejte se uchlácholit a udělejte vše pro záchranu…

PS: Kočka byla na stromě min. 2 dny, ve výšce 10–15 metrů, teploty přes den dosahovaly 40 stupňů Celsia, ona byla bez vody a jídla a měla hodně omezený pohyb..vícemeně se nemohla hnout. Pan Zíma nakonec potvrdil, že sama by se dolů už nedostala.

Barbora Beznosková

FOTO: směna A stanice Mladá Boleslav

mjr. Bc. Světlana Beránková
ÚO Mladá Boleslav

Sdílet