Pátek 17. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasicí přístroj už řidiči nepomohl, požár stihl zničit většinu nákladního vozidla

Buchlovské kopce u Uherského Hradiště jsou většinou spojovány s motorkáři. Tentokrát však vyznavači jedné stopy pouze „přihlíželi“ požáru nákladního vozidla, ke kterému došlo na parkovišti občerstvení „ U Trampa“.

Po zaparkování nákladního vozidla zn. Iveco na parkovišti poblíž občerstvení chtěl řidič, podle své pozdější výpovědi, povečeřet zdejší vyhlášené uzeniny. K večeři se však již nedostal, protože byl přítomnými osobami upozorněn, že mu hoří vozidlo. Když přiběhl k zaparkovanému náklaďáku, viděl už plameny, které vycházely z prostoru mezi kabinou a ložnou nákladovou plochou. Plameny se postupně šířily do kabiny vozidla. Za použití přineseného práškového hasicího přístroje se ještě chtěl pokusit požár uhasit. To se mu však vzhledem ke špatné přístupnosti prostoru hoření nepodařilo.

V tuto dobu již na místo hlášeného požáru směřovali profesionální hasiči z Uherského Hradiště spolu s dobrovolnými jednotkami obcí Buchlovice a Nedakonice. Protože byla událost původně oznámena jako požár kamionu, vyslalo operační středisko na místo celkem čtyři zásahová vozidla.

V době příjezdu jednotek na parkoviště byl plamenným hořením zasažen i vnitřní prostor kabiny a plameny postupně nabývaly na intenzitě. Rychlým hasebním zásahem byl požár lokalizován a následně i likvidován. I když se nepodařilo zachránit celé vozidlo, nedošlo k rozšíření na ložnou plochu a především na blízký lesní porost.

Po příjezdu vyšetřovatele požárů z Uherského Hradiště bylo provedeno ohledání vozidla, které naznačilo, že příčinou požáru byla pravděpodobně technická závada elektroinstalace pod zadní části kabiny vedoucí z akumulátorových baterií. Potvrzení této verze bude předmětem, dalšího šetření. Podle prvotních odhadů řidiče vznikla na vozidle škoda okolo 80.000,– Kč. Hasebním zásahem byly uchráněny hodnoty ve výši asi 50.000,– Kč. Do této částky však nebylo zahrnuto možné rozšíření požáru na okolí vozidla.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet