Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Profesionální hasič Jakub Pěkný zvítězil na Memoriálu Josefa Romportla a Vlastimila Málka v obou disciplínách požárního sportu

Dne 24. srpna 2012 se na stadionech TJ Sokol a HZS Královéhradeckého kraje v Hradci Králové uskutečnil již XXXVIII. ročník Memoriálu Josefa Romportla a Vlastimila Málka v disciplínách požárního sportu.

Své síly změřilo na 140 profesionálních a dobrovolných hasičů z celé České republiky, včetně členů reprezentačního družstva Hasičského záchranného sboru České republiky. Již několik let si tedy tato soutěž drží vysokou účast, což letos mohlo být ovlivněno také tím, že pro vybrané soutěžící se jedná o jakousi „generálku“ před nadcházejícím Mistrovstvím ČR profesionálních a dobrovolných hasičů v požárním sportu, které se uskuteční ve dnech 31. srpna až 2. září 2012 v Uherském Hradišti a Uherském Brodě.

Soutěžilo se tradičně ve dvou disciplínách: běhu na 100 metrů s překážkami a výstupu do 4. podlaží cvičné věže.

V běhu na 100 metrů s překážkami zvítězil Jakub Pěkný z HZS Ústeckého kraje v čase 15,38 s., na druhém místě skončil Josef Mládek z SDH Jablonec nad Jizerou. Domácí závodníci HZS Královéhradeckého kraje podali také velmi dobré výkony a obsadili třetí (Jakub Paulíček – 19,72 s.) a čtvrtou (Jiří Wolf, 20,13 s.) pozici.

V disciplíně výstup do 4. podlaží cvičné věže se již příslušníkům HZS Královéhradeckého kraje tolik nedařilo. Loňský vítěz Václav Novotný si sice i v této sezóně udržuje stabilní formu a v „Lize ČR 2012 ve výstupu na věž“ (seriál osmi závodů probíhajících během roku po celé České republice) figuroval před dnešním závodem na průběžném čtvrtém místě, ovšem v dnešním závodě zaváhal a vypadl již ve čtvrtfinále vyřazovacích rozběhů. Přední pozice tak obsadili: na prvním místě Jakub Pěkný z Ústeckého kraje (který tak dominoval v obou hlavních disciplínách) s časem 14,09 s., na místě druhém Kamil Bezruč z HZS Moravskoslezského kraje (14,33 s.) a na bronzové pozici soutěž dokončil Michal Čekal z HZS kraje Vysočina s dosaženým časem 18,83 s.

Výstup na věž absolvovali také muži nad 40 let, v kategorii „veteránů“ zvítězil Martin Provazník z HZS Plzeňského kraje v čase 15,69 s., za ním se umístil Pavel Sloup z HZS Moravskoslezského kraje a na třetím místě skončil Josef Pěnča z HZS Jihomoravského kra­je.

Memoriál zahájil ředitel HZS Královéhradeckého kraje plk. Ing. František Mencl. Zúčastnili se také vzácní hosté, mezi kterými nechyběli např. hejtman Královéhradeckého kraje Bc. Lubomír Franc či generální ředitel HZS ČR plk. Ing. Drahoslav Ryba. Poděkování patří partnerům akce Statutárnímu městu Hradec Králové, Zdravotní pojišťovně MV ČR, společnosti Astor – Komplex s.r.o. Hradec Králové a Sportovnímu klubu HZS Královéhradeckého kraje za jejich podporu při realizaci dnešní akce.

Foto: Petr Šolc, HZS Královéhradeckého kraje

mjr. Mgr. Ondřej Sezima
HZS Královéhradec­kého kraje

Sdílet