Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Při vyprošťování osob z havarovaných vozidel si nejlépe vedli hasiči z Jičína a Svitav

Dnes 5. září od 9.00 hodin se v Jičíně uskutečnila Regionální soutěž hasičů Královéhradeckého a Pardubického kraje ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel. V prostoru Valdštejnova náměstí změřilo své síly devět týmů z územních odborů Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého a Pardubického kraje.

Každé soutěžní družstvo tvořili čtyři hasiči (velitel zásahu a tři hasiči), kteří museli během simulovaného zásahu prokázat souhru jako při opravdové události.

Úkolem týmu bylo v časovém limitu do 20 minut rychle a bezpečně vyprostit uvězněnou osobu z vozidla a poskytnout první předlékařskou pomoc. Jednotlivá družstva do poslední chvíle neznala druh nehody a musela být připravena jak na hromadnou nehodu více vozidel, tak nehodu vozidla, které skončilo na boku nebo střeše.


Počínání soutěžního týmu během simulovaného zásahu sledovalo šest rozhodčích jak z Hasičského záchranného sboru, tak ze Zdravotnické záchranné služby. Hodnocení zásahu a vyproštění zraněné osoby probíhalo ve třech oblastech:

  • v oblasti taktiky (např. přístup k místu nehody, provedení průzkumu, označení místa nehody, protipožární opatření atd.),
  • v oblasti techniky provedení zásahu (stabilizace vozidla, tj. zajištění vozidla před zahájením záchranných prací, ochrana zraněných osob, uvolnění a transport zraněné osoby atd.),
  • poskytnutí první předlékařské pomoci (zajištění základních životních funkcí, ošetření zjištěných zranění atd.).

Vítězná družstva obou krajů se zúčastní Mistrovství HZS ČR ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel, které se uskuteční 22. září 2012 v Karlových Varech.

Pro hasiče je toto každodenní práce a zasahují za všech podmínek a okolností. Dnes se mohli také lidé v Jičíně přesvědčit o namáhavé, obětavé a vyčerpávající práci hasičů při záchraně lidského života.


CELKOVÉ POŘADÍ

HZS Královéhradeckého kraje

  1. územní odbor Jičín: 393 bodů
  2. centrální stanice Hradec Králové: 391 bodů
  3. územní odbor Náchod: 330 bodů
  4. územní odbor Rychnov nad Kněžnou: 258 bodů
  5. územní odbor Trutnov: neklasifikován (překročení čas.limitu)

HZS Pardubického kraje

  1. územní odbor Svitavy: 418 bodů
  2. územní odbor Pardubice: 386 bodů
  3. územní odbor Chrudim: 91 bodů
  4. územní odbor Ústí nad Orlicí: 216 bodů

foto: HZS Královéhradeckého kraje

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet