Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do Hasičského muzea přišel pětitisící návštěvník

Hasičské muzeum v Ostravě-Přívoze navštívil ve středu 13. 9. 2006 odpoledne 5000. návštěvník.

Štěstí se usmálo na osmačtyřicetiletého Rudolfa Hradila, podnikatele z Ostravy-Výškovic. Vstup do muzea měl samozřejmě zadarmo. Ředitel odboru ochrany obyvatelstva a plánování Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Ing. Libor Folwarczny mu poblahopřál a předal tašku s dárky. Jubilejní návštěvník například dostal knihu o Moravskoslezském kraji, polokošili a čepici s hasičským znakem, brožurky o Ostravě a jejím hasičském muzeu, keramiku a další upomínkové předměty.

Rudolf Hradil byl v Hasičském muzeu v Ostravě poprvé. „Líbilo se mi tu hodně věcí, expozice byly velmi zajímavé. Určitě tu nejsem naposled,“ řekl, když se zapisoval do knihy návštěv.

Muzeum bylo otevřeno loni v květnu. Je dosud jediným takovým zařízením na území Moravskoslezského kraje. Provozuje jej Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje, rekonstruovaná secesní budova v Zákrejsově ulici za katolickým kostelem v Přívoze patří městu.

Navštěvují ho lidé z Ostravy, Moravskoslezského kraje, celé České republiky i ze zahraničí. Jde jak o rodiny s dětmi a jednotlivce, tak o školní třídy, výpravy dobrovolných hasičů i zahraniční delegace. Prohlídkami exponátů a poslechem videopořadů o práci hasičů tu stráví minimálně hodinu.

Expozice Hasičského muzea je rozdělena do šesti tematických částí: Hasičské modely a modelové situace, Historie hasičství, Videoprojekce, Chemicko-technické vybavení (dýchací technika), Ukázka záchrany osob u dopravní nehody, Historická hasičská technika. Poslední dvě části mívají největší úspěch především u dětí, které si zde mohou nasadit profesionální zásahovou přilbu a zapumpovat si na malých i velkých historických stříkačkách.

Podrobnější informace o muzeu a fotografie jsou k dispozici na internetu na http://muzeum.hzsmsk.cz, stránky se dají také otevřít přes web Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje www.hzsmsk.cz – odkaz na muzeum je vpravo nahoře.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet