Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nehoda malého letadla v Letňanech se obešla bez zranění, při vzletu se mu samovolně zasunul podvozek

Dnes kolem osmé hodiny večerní došlo k havárii menšího letadla staršího typu na letišti v Letňanech. Podle prvotních informací měl pilot při vzlétavacím manévru problémy se zasunutím podvozku a poté havaroval.

Ilustrační foto

Nehoda se naštěstí obešla bez zranění a přivolaní policisté provedli u čtyřiačtyři­cetiletého pilota orientační dechovou zkoušku, která byla negativní.

Na místo vyrazili nejen policisté z místně příslušního oddělení, ale i kriminalisté z výjezdové skupiny, kteří celou událost zadokumentují a případem se nyní budou zabývat. Škoda se prozatím podle velmi předběžných odhadů vyšplhala až k 700 tisícům ko­run.

Letiště Praha – Letňany uvedlo, že po vstupu letounu Zlín Z 326 MF výrobní číslo 0605, imatrikulace OK – OTB na dráhu, ve fázi rozjezdu (sto padesát sta metrů od vyčkávacího) došlo k samovolnému zasunutí podvozku. Po poklesnutí přídě letounu došlo ke kontaktu vrtule se zemí, vzhledem k jejímu poškození nepokračoval pilot ve vzletu. Letoun skončil zhruba v polovině dráhy se zasunutým podvozkem v poloze „na břiše“.

kpt. Bc. Jana Rösslerová, PČR

Sdílet