Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Složky IZS cvičně zasahovaly u nehody v novém brněnském tunelu

Připravenost složek Integrovaného záchranného systému na mimořádné situace v novém Královopolském tunelu v Brně prověřilo společné cvičení ve středu 29. srpna.

Námětem cvičení byla dopravní nehoda s následným požárem. V tunelové troubě A (ve směru Královo Pole – Žabovřesky) fiktivně havarovala dodávka a dvě osobní auta. Při střetu tří vozidel bylo zraněno pět lidí a dodávka po nárazu začala hořet.

Tunel zaplnil hustý dým, za havarovanými auty se tvořily kolony vozidel, jejichž osádky ohrožoval kouř a zplodiny hoření. Řídící systém tunelu aktivoval všechny bezpečnostní prvky, včetně požárního větrání, zajistil změnu dopravního značení a uzavření závor ve směru k příjezdu k tunelu v obou směrech, spustil automatickou hlásku o opuštění prostoru.

Tato mimořádná situace byla imitována figuranty. Reálné zakouření tunelu zajistila firma K.B.K. Fire prostřednictvím speciálního zařízení, které vyvíjí aerosol s vlastnostmi velmi podobnými kouři jako při reálném požáru. Aerosol má však velkou výhodu v tom, že je zdravotně nezávadný a nepoškozuje konstrukční prvky tunelu.

Krajské operační a informační středisko HZS JMK a IZS JMK po přijetí tísňových volání vyhlásilo druhý a následně třetí stupeň poplachu. Na místo přijely jednotky profesionálních hasičů z ulic Lidická, Hrázní, Bauerova, Zaoralova a Točná, brněnská jednotka profesionálních hasičů SŽDC, s.o. a jednotky dobrovolných hasičů brněnských městských částí Husovice, Židenice, Komín, a Královo Pole.

K místu události spěchali sanitní vozidla zdravotnické záchranné služby JMK, hlídky Policie ČR a Městské policie Brno a také pracovníci Brněnských komunikací, kteří tunel provozují. Pro případ jakékoliv mimořádné události na území města Brna po dobu cvičení byly na svých hasičských zbojnicích připraveny k okamžitému zásahu jednotky dobrovolných hasičů Soběšice, Obřany a Bohunice.

Po příjezdu velitel zásahu zřídil své velitelské stanoviště před portálem Královo Pole. Po příjezdu se pomocí přímého SOS telefonu spojil s dispečerem Brněnských komunikací a vyžádal si dopřesňující informace o situaci v tunelu. Pro svoji informační podporu vyslal jednoho velitele do záložního velínu Královopolského tunelu na ulici Dobrovského.

Hasiči zasahovali podle taktických postupů z druhé, požárem nezasažené tunelové trouby, a k místu události pronikali z tunelových spojek. Policisté zaujali svá předem vytipovaná stanoviště v okolí tunelu tak, aby zajistili bezpečnost zasahujících složek v tunelu a dále usměrňovali dopravu. Hasiči postupně zajistili místo nehody, provedli záchranu zraněných osob a předali je do péče zdravotníků.

Ti u jedné z tunelových spojek zřídili stanoviště pro ošetřování zraněných, které postupně nakládali do sanitek k odvozu do nemocnice. Hasiči uhasili požár s využitím nadzemních požárních hydrantů umístěných v tunelu a prováděli prohledávání všech prostor v tunelových troubách včetně únikové cesty vedoucí z jedné tunelové spojky na povrch na ulici Dobrovského. Nalezené osoby soustředili na bezpečných místech, kde je policisté evidovali.

Ve chvíli, kdy byl požár uhašen, tunelová trouba odvětrána, všechny zraněné osoby ošetřeny a převezeny do nemocnic, byla provedena kontrola evidovaných osob. Velitel zásahu tak mohl ukončit společné cvičení. P o celou dobu cvičení byli přítomni v tunelu zástupci médií, ale také složek IZS, kteří cvičení hodnotili a jejichž závěry budou důležité pro případné úpravy taktických postupů v Královopolském tunelu. Již nyní však lze jednoznačně konstatovat, že cvičení splnilo beze zbytku svůj účel. Bezpečnostní prvky Královopolského tunelu zafungovaly výborně a díky nim mohly složky IZS provést úspěšný zásah.

Pevně věříme, že tato důležitá a v mnoha směrech výjimečná stavba zažije nasazení složek IZS jen při cvičeních a vážné incidenty se jí budou vyhýbat.

Jan Dvořák, Václav Kovář
HZS Jihomoravského kraje

Sdílet