Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Semilská parní stříkačka navštívila Královéhradecko, hned dvakrát

Dva rušné víkendy zažil semilský sbor a jeho hasičská parní stříkačka na přelomu letošního srpna a září.

Nejprve se v sobotu 25. srpna 2012 výprava osmi sester a bratrů rozjela do Hradce Králové na jubilejní desátý ročník mezinárodní výstavy „Nábřeží paromilů“, která se konala v centru Hradce Králové na obou březích Labe na Smetanově a Eliščině nábřeží u Tyršova mostu.

Semilští hasiči nebyli osamoceni za náš region. Na výstavě byl i sbor z nedalekých Roztok u Jilemnice se svou parní kráskou. Pochopitelně nechyběli ani kolegové parničkáři z Klatov a Uherského Hradiště.

Krásný slunečný den byl dozajista příjemným průvodcem jak pro zástupce jednotlivých sborů a ostatních vystavovatelů, tak i místem setkání milovníků těchto stařičkých strojů.


Následující sobotu, 1. září 2012, se opět semilský sbor i s parní stříkačkou rozjel směrem k Hradci Králové. Tentokráte výprava dvou přepravních Avií zamířila do sousední obce Předměřice nad Labem, kde místní sbor dobrovolných hasičů slavil krásných 130 let od svého založení.

Slavnostní průvod obcí a uctění památky padlých z první světové války zahájilo celodenní slavnost. V hezkém prostředí u Správčického písníku a v milé společnosti místních i přespolních se poté konala soutěž historických hasičských stříkaček vyrobených do roku 1950 a další doprovodný program oslav.

Ať už motorová, ruční či parní hasičská technika se dozajista nemusela stydět za své výkony a hlavně, že ještě i po těch dlouhých letech nezapomněla k čemu a komu sloužila. Navíc pro semilské bylo obzvláště příjemné setkání se zástupci opočenského sboru a s jejich parní stříkačkou, kterou před pár lety opočenským pomohli zprovoznit.

Závěrem ještě jednou přejeme předměřickému sboru i občanům Předměřic spoustu úspěšných let v jejich vzájemné komunitě a děkujeme za vlídné přijetí a příjemně strávenou sobotu v jejich srdečné společnosti.

Ladislav Bruckner
místostarosta SDH Semily I.

Sdílet