Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči mezi Starým Jičínem a Hůrkou vyprošťovali po střetu dvou vozidel oba řidiče

Dvě pozemní posádky zdravotnické záchranné služby, vrtulník LZS a hasiči zasahovali v neděli u vážné dopravní nehody na Novojičínsku.

Operátoři ZZS byli o události informováni v jednadvacet hodin. Podle hlášení na tísňovou linku došlo k čelnímu střetu dvou automobilů na silnici poblíž Starého Jičína a obce Hůrky.

Ke zraněným byly vyslány posádky sanitních vozidel z Nového Jičína a Oder, k nočnímu letu pak také záchranářský vrtulník z ostravské základny. Ze stanice v Novém Jičíně a obce Starý Jičín byly k události vyslány také dvě jednotky hasičů.

Záchranáři na místě nehody ošetřovali dva cestující z havarovaných vozidel:

První, devětadvacetiletý pacient, byl zaklíněn uvnitř automobilu, v době příjezdu našich posádek při vědomí, avšak s vícečetnými vážnými poraněními.

Muže bylo zapotřebí uvést pomocí léků do umělého spánku, postarat se o zajištění jeho dýchacích cest a přístrojem řízenou ventilaci. O jeho vyproštění se postarala profesionální jednotka za pomoci hydraulických nástrojů.

Byl zafixován pomocí krčního límce a vakuové matrace a připraven k transportu do zdravotnického zařízení. Zasahující lékař u postiženého zjistil poranění dolních končetin a pravděpodobné poranění mozku. Pozemní posádka jej přepravila do Fakultní nemocnice v Ostravě.

Druhý z mužů, jehož identitu záchranáři dosud neznají, byl po střetu v bezvědomí a jeho život byl v přímém ohrožení. Také on zůstal zaklíněn v útrobách automobilu, dobrovolní hasiči ho taktéž museli vyprostit hydraulickými nástroji.

Pro selhávající dýchání u něj musel lékař bezodkladně provést intubaci dýchacích cest a pacienta připojit k umělé plicní ventilaci. Poté jej mohli hasiči vyprostit a záchranáři pokračovali v dalším ošetřování. Pacient utrpěl poranění mozku, hrudníku a dolních končetin.

Po provedení život zachraňujících úkonů a základní stabilizaci postiženého jej záchranáři přepravili do nemocnice. Muž byl nejprve transportován na nejbližší heliport v Novém Jičíně a odtud letecky do ostravské FN, kde jej posádka předala zdravotníkům na urgentním příjmu.

PhDr. Lukáš Humpl
mluvčí USZS MSK

Sdílet