Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rescue Patrol 2006

Ve dnech 5. až 10. 9. 2006 se v České Kamenici a okolí konal již 7. ročník mezinárodního součinnostního cvičení pro záchranné složky s názvem Rescue Patrol 2006, kterého se zúčastnili i příbramští dobrovolní hasiči z jednotky Příbram 1.

I letos bylo hlavním cílem akce prověřit připravenost složek IZS při řešení mimořádných situací a hromadných neštěstí. Spolupracovali zde profesionální i dobrovolné organizace z různých koutů republiky a jedno zahraniční.

Cvičení probíhalo dle připraveného harmonogramu, kdy dopoledne bylo věnováno odborné přednášce a odpoledne a večer se procvičovaly reálné akce. Měli jsme možnost si vyzkoušet zásahy při hromadné nehodě vlaku, vyhledávání osob v sutinách při zřícení staré továrny, důlní katastrofu s těžce přístupným terénem a mnoho dalších zásahů, které byly pro všechny zasahující velice fyzicky i psychicky vyčerpávající. Nejnáročnější ze zásahů, které si pro nás pořadatelé připravili, byl celodenní zásah v bývalém prostoru Ralsko v opuštěných objektech po armádě, které představovaly fiktivní vesnici po zemětřesení, kde jsme na rozloze 1 km čtverečního prohledávali oblast, zpřístupňovali komunikace od padlých stromů, hasili požáry a vyprošťovali osoby z vraků aut a sutin.

Poslední den cvičení byl pak věnován ukázkám pro veřejnost, kde naše jednotka předvedla přemostění potoku lanovým traversem, přes který přepravila nejprve psa záchranáře, potom nosítka s figurantkou a nakonec dítě v záchranné smyčce, za což jsme sklidili obrovský potlesk.

Všichni hasiči z naší jednotky hodnotí cvičení jako velice povedené a oproti minulým ročníkům, kterých jsme se zúčastnili, náročnější na týmovou práci.

Jako starosta sboru bych pak chtěl poděkovat záchranářům z České Kamenice za perfektní organizaci celé této akce.

Martin Poulíček – starosta sboru
Sdílet