Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

900 litrů nafty přečerpali hasiči u nehody kamionu nedaleko Lidečka

V 08:35 hodin vyslalo operační středisko zlínských hasičů jednotku ze stanice Valašské Klobouky s jedním zásahovým vozidlem k hlášené dopravní nehodě kamionu u obce Lidečko. Podle oznámení došlo po převrácení soupravy tahače s návěsem do příkopu k úniku pohonných hmot.

Hasiči z Valašských Klobouk byli na místě nehody do deseti minut od svého výjezdu ze stanice. Provedeným průzkumem velitelem zásahu bylo následně zjištěno, že u tahače návěsů došlo po jeho sjetí z komunikace a převrácení do příkopu na pravý bok k úniku nafty z nárazem poškozené nádrže.

Vzhledem ke skutečnosti, že řidič kamionu zůstal po nehodě nezraněn, zaměřili se hasiči na zastavení úniku paliva do zeminy u komunikace. Protože se mělo v nádrži nacházet okolo 900 litrů paliva, byla na místo události povolána posilová jednotka z centrální stanice Zlín s vozidlem pro technické a chemické zásahy, jednou zásahovou cisternou a dodávkovým vozidlem s barely pro přečerpání paliva.

Po příjezdu posilové jednotky na místo bylo zahájeno přečerpávání paliva pomocí sudového čerpadla. Díky poloze převráceného tahače se hasiči dostali k nádrži bez vážnějších problémů.

Včasným zásahem tak byl únik paliva do zeminy minimalizován. V návěsu tahače byla přepravována převážně elektronika, jejíž část se po protržení krycí plachty a deformaci rámu vysypala do okolí kamionu.

Po převzetí místa nehody policií a příjezdu vozidla odtahové služby se jednotky postupně vrátily na své stanice. Poslední vozidlo se vrátilo na stanici ve Zlíně v 12:39 hodin.


Místo havárie je průjezdné (13,30 hod.), ale v nejbližší době se bude náklad z havarovaného kamionu překládat na jiné nákladní vozidlo a provoz budou na místě řídit policisté kyvadlově.

Po přeložení nákladu bude probíhat vyproštění nákladního vozidla z příkopu. Po celou dobu vyprošťování bude silnice úplně uzavřena, uvedla policejní tisková mluvčí Lenka Javorková.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet