Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

CVIČENÍ: Požár objektu pro seniory v Pačlavicích na Kroměřížsku

Objekty pro seniory nebo tělesně či mentálně postižené osoby nejsou ve středu zájmu pouze příslušníků požární prevence nebo kontrolní činnosti, ale vzhledem ke svým specifickým podmínkám v případě nutnosti řešení skutečné události i jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů našeho kraje. O tom, že je těmto objektům věnována zvýšená pozornost, svědčí i série taktických cvičení organizovaných nejen pro jednotky profesionální, ale také dobrovolných hasičů v průběhu posledních měsíců.

Zatím poslední taktické cvičení bylo provedeno dne 3. 9. 2012 v obci Pačlavice na Kroměřížsku. Jeho cílem bylo zjistit kapacity a možnosti evakuačních cest, součinnost personálu objektu pro seniory s jednotkami profesionálních a dobrovolných hasičů při evakuaci osob, možnosti zdolání požáru v tomto objektu, použití evakuačních prostředků a také prověřit kvalitu a dostupnost spojení zasahujících jednotek s krajským operačním střediskem ve Zlíně. U jednotek samotných bylo také cílem ověřit jejich dojezdové časy.

Námětem pro všechny cvičící byl požár v jednom z pokojů prvního nadzemního podlaží objektu, jehož iniciátorem byl otevřený plamen svíčky. Po iniciaci požáru mělo dojít k jeho rychlému rozšíření v prostoru interiéru pokoje a ohrožení dvou osob seniorů, kteří se měli nacházet v sousední místnosti. Po zjištění požáru měl personál domova zahájit evakuaci osob z objektu a to až do příjezdu jednotek hasičů, kteří se mimo hasebního zásahu měli podílet na další evakuaci a záchraně osob z I. a II. NP objektu.

V 08:53 hodin přijalo operační středisko hasičů ve Zlíně oznámení o vzniku požáru v objektu pro seniory. Na místo hlášené události byly okamžitě vyslány jednotky profesionálních hasičů ze stanic Morkovice a Kroměříž. Současně byl vyhlášen požární poplach jednotkám dobrovolných hasičů obcí Pačlavice, Morkovice – Slížany, Zborovice, Zdounky a Střílky. Jako první se na místo hlášené události dostavila jednotka profesionálních hasičů z Morkovic bezprostředně následovaná ostatními povolanými jednotkami.

Po svém příjezdu začali hasiči okamžitě plnit všechny stanovené úkoly včetně záchrany a evakuace osob z obou podlaží objektu, z nichž část byla imobilní a bylo nutné je transportovat jak na nosítkách, tak i na speciální matraci. Dvě osoby z prvního podlaží byly z objektu zachráněny přes okna.

Všechny stanovené úkoly a cíle byly jednotkami úspěšně splněny a je teď na velitelích a řídících cvičení provést jeho podrobné vyhodnocení.

Celé cvičení proběhlo za zájmu seniorů, kteří pozorovali cvičící jednotky z okolí i oken dalších částí objektu. I toto je způsob, jak mohou hasiči prezentovat své schopnosti a dovednosti a ukázat veřejnosti, že jsou připraveni k ochraně jejich životů, zdraví a majetku.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet