Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

CVIČENÍ: Atestovaní kynologové-záchranáři opět cvičili v Kaznějově

Ve dnech 31. srpna a 1. září 2012 pořádalo MV-GŘ HZS ČR dvoudenní odbornou přípravu psovodů se psy předurčenými k záchranným a vyhledávacím pracím. Místem konání akce byla obec Kaznějov v Plzeňském kraji.

Přístřeší a nocleh kynologům poskytl SDH Kaznějov v prostorách svojí stanice. Praktický výcvik probíhal na sutinách v nedalekém průmyslovém areálu, který je po částečné demolici.

Akce byla primárně určena pro psovody s platným kynologickým atestem Ministerstva vnitra ve specializaci „S – sutiny“, tedy pro kynologické týmy, které jsou povolávány k vyhledávání osob v sutinách zřícených budov.

Celkem se akce účastnilo 20 kynologických týmů (psovod a pes) z řad různých složek a organizací (Záchranný útvar HZS ČR, Městská policie Praha, Městská policie Ostrava, SDH Hejnice, K9 záchranná skupina Praha, SZBK ČR).

Vedoucím výcviku byl hlavní lektor kynologie MV-GŘ HZS pan Gustav Hotový, technické a organizační záležitosti zajišťoval kpt. Ing. Roman Hejzlar.


Odborná příprava byla zaměřena na sutinové vyhledávání a na pohyb a práci psovoda se psem na místě zásahu, zejména s důrazem na spolupráci a organizaci práce několika psovodů při společném nasazení. V rámci páteční denní části cvičení kynologické týmy absolvovaly postupně čtyři nasazení na odlišných sutinových terénech.

Úkolem psovodů bylo po pěším přesunu z předchozího pracoviště nasadit psa k prohledání „velitelem zásahu“ určené části zřícené budovy. V na každém z pracovišť na psa čekala jedna až dvě zavalené osoby, které obětavě simulovali příslušníci Záchranného útvaru HZS ČR. Denní část výcviku ukončilo společné vyhodnocení v prostorách SDH Kaznějov.

Do sutin se kynologové a jejich čtyřnozí parťáci vrátili v pozdních nočních hodinách, kdy se věnovali opět nácviku vyhledání osob v sutinách, tentokrát však již za umělého osvětlení. Po třetí hodině ranní kynologické týmy čekal zasloužený odpočinek.


V rámci sobotní denní části cvičení byli psovodi rozděleni do celkem čtyř skupin po pěti psovodech, kdy vždy jeden ze psovodů fungoval jako vedoucí kynologické skupiny.

Tyto skupiny následně absolvovaly nasazení v prostoru s větším počtem zavalených osob, kde bylo nutné ke zvládnutí úkolu v časovém limitu vhodně rozdělit místo zásahu na několik sektorů a současně, stejně jako v praxi, v případě značení nálezu jedním psem použít k překrytí a potvrzení nálezu dalšího psa.

Tato závěrečná část cvičení tak byla prověrkou nejen schopnosti spolupráce psovodů mezi sebou, ale i schopnosti určených vedoucích skupin správně koordinovat nasazení psovodů na místě zásahu.

Po vyhodnocení práce a ukončení cvičení kynology čekala již jen cesta zpět domů, která u účastníků z nejvzdálenějších koutů republiky představovala bezmála 500 km. I to svědčí o tom, že práce „kynologa-záchranáře“ je pro psovody více, než jen obyčejné zaměstnání nebo koníček.

Bc. Filip Štrach – www.iprk.cz

Sdílet