Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Dni otevřených dveří ve varnsdorfské hasičárně se podíleli jak profesionální, tak i dobrovolní hasiči

V sobotu 8. září to ve varnsdorfské hasičárně žilo. Od 10 hod. zde příslušníci HZS připravili den otevřených dveří,

který se konal nejen na stanici ve Varnsdorfu, ale také na dalších detašovaných pracovištích v České Kamenici a Šluknově.

Aby toho nebylo málo, k profesionálním hasičům se přidali jejich dobrovolní kolegové a tak techniky a na co koukat bylo ještě více.

Zájem o dění u hasičů byl veliký, během dopoledne se zde vystřídala řada dětí a ujít některé atrakce si nenechali ujít ani dospělí.

No kdo by odolal možnosti podívat se na svět z výšky téměř 40 metrů, nebo moci zkusit rozstříhat část auta pomocí hydraulických nů­žek.

Ani děti neodolaly možnosti stříkání ze džberovky na cíl, nebo možnosti si všechno osahat a vyzkoušet. Velké překvapení způsobila i některá výstroj a vybavení, kdy děti i dospělí po jejich vyzkoušení pochopili, že práce hasiče není modeling či frajeřina, ale těžká dřina.

Svůj podíl na úspěchu celé akce měli i malí hasiči, kteří předvedli svoji výzbroj a své nedávné úspěchu v podobě medailí a pohárů a přítomné dětičky lákaly do svých řad.

Pro velký úspěch se akce bude určitě opakovat, za připomenutí stojí určitě 150. výročí založení hasičského sboru ve Varnsdorfu, který patří mezi deset nejstarších v České republice, které nás čeká příští rok a v rámci jeho oslav hasiči připravují další výstavy a zajímavé ukázky.

Jiří Sucharda

Sdílet