Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

120 let SDH Radotín

Dne 9. září se konaly v pražském Radotíně oslavy 120 let existence místního sboru. Byly o to veselejší, že se dobrovolným hasičům vrátila do plného užívání jejich zbrojnice.

Protože starosta sboru se již týden před akcí úpěnlivě modlil ke svatému Floriánovi, bylo v sobotu ráno nebe krásně jasné a nádherné počasí vydrželo po celou dobu oslav.

Na hřiště v Radotíně se sjely desítky sborů. Oslav se zúčastnily dobrovolné jednotky Lochkov, Velká Chuchle, Řeporyje, Suchdol, Řepy, Lipence, Zbraslav, Zličín, Stodůlky, Dolní a Horní Měcholupy, Řevnice, Dobřichovice, Mokropsy, Třebotov, Písnice, Kolovraty, Třebonice, Lysolaje, Chodov, Satalice a Ořech a profesionální hasiči HZS Praha, HZS České Dráhy, HZS Letiště Praha a HZS DP. Svou techniku přijeli ukázat i příslušníci 154. záchranného praporu AČR z Rakovníka.

Nechyběli zde ani zástupci magistrátu a radotínské radnice a Městského sdružení hasičů. Popřát přijeli i zástupci partnerského města Burglengenfeld ze SRN.

Celý den se bylo na co dívat. Vystaveny byly tři desítky hasičských vozidel, své umění ukázali i malí radotínští hasiči a vojáci.

Součástí oslav bylo i vyhlášení naší soutěže „Můj design hasičského auta“ a hlavně slavnostní otevření nové stanice HZS Praha v Radotíně. Tím se zároveň vrátila dobrovolným hasičům jejich zbrojnice, kterou profesionálové obývali více než třicet let. Větší prostory budou dobráci potřebovat, protože při oslavách jim byly slavnostně předány dva hasičské automobily, a to CAS K 24 – Liaz a AZ 30 – Ifa. Od radnice dostali také nový prapor.
Sdílet