Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V sobotu se Technotrasa v rámci „Fajneho léta“ zastavila v ostravském Hasičském muzeu

Více než dvě stovky návštěvníků si prohlédlo muzejní expozice a shlédlo bohaté ukázky a kulturní program v areálu Hasičského muzea v Ostravě – Přívozu.

Hasičské muzeum města Ostravy se stalo další zastávkou na Technotrase, kterou v rámci akce „Fajne léto“ pořádal Moravskoslezský kraj. A návštěvníci, kteří do našeho muzea našli cestu se měli na co dívat.

Již od dopoledních hodin hasiči v historických uniformách předváděli zásah historickou technikou. Návštěvníci si mohli tuto techniku prohlédnout pěkně zblízka a dokonce si na vlastní kůži vyzkoušet, jak se s takovou historickou stříkačkou hasí. Uvnitř muzea v expozici věnované Integrovanému bezpečnostnímu centru jedna z operátorek návštěvníky seznamovala s tím, jak probíhá příjem volání na tísňové linky, ukázala zájemcům moderní technologie a prostředky, které mají dispečeři na IBC k dispozici pro svou práci.

A ve 14 hodin začal hlavní program akce. Moderátoři postupně uvedli další z mnoha ukázek zásahu historickou technikou, po ní se přítomní hosté mohli zaposlouchat do zvuků Ondrušova dechového orchestru. Během hraní mohli zájemci vyzkoušet hašení ručními džberovými stříkačkami, ruční dvoukolovou historickou stříkačkou. Mohli si vyzkoušet ovládání rádiem řízeného modelu hasičského automobilu, na jiném hasičském autě mohly děti vyzkoušet svou zručnost v jízdě mezi kužely nebo mohly ukázat svou představivost a poskládat z jednotlivých dílků obraz moderního hasičského zásahového vozu.

Po dalším útoku historickou Pragovkou se na pódiu představil silák z Brodku u Přerova – Láďa Hanzel. Jeho neuvěřitelné kousky budily obdiv a místy i vzrušení – ohýbání železných prutů kolem silákovy hlavy, ramen a krku, zatloukání hřebíků do dřevěné fošny holou rukou, trhání provazů a telefonního seznamu, … Dech se divákům tajil, když si Láďa nechal na hlavě rozbít kus betonu, potom mu kolega na hlavě uřezal motorovou pilou kuš dřevěného polena, které pak na stejném místě rozštípal obrovskou sekerou. Procházka po střepech nebo odpočinek na hřebíkovém loži byl již ukázkou klidnou a pohodovou.

Diváci se pak po další ukázce historického zásahu mohli zaposlouchat do svěžích stále zelených melodií v podání Stanley’s Dixie Street Bandu, které den na Technotrase v ostravském Hasičském muzeu zakončil. O dalších akcích tohoto „turné“ po technických zajímavostech Moravskoslezského kraje se můžete více dozvědět na stránkách akce www.technotrasa.cz.

Atmosféru celé sobotní akce můžete nasát na fotografiích Petra Fastera.

Ing. Petr Faster
HZS Moravskoslezského kraje, odbor operačního řízení
Integrované bezpečnostní centrum Moravskoslezské­ho kraje

Sdílet