Pátek 3. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při havárii škodovky se u obce Moravec na Žďársku zranilo osm lidí

Osm lidí se zranilo v neděli při vážné dopravní nehodě osobního vozidla Škoda Felicia u obce Moravec na Žďársku. U nehody zasahovala jednotka profesionálních hasičů ze stanice Velké Meziříčí.

Hlášení o nehodě přijalo Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina v 18:22 hod.

Provedeným průzkumem hasiči zjistili, že v místě havaroval osobní vůz Škoda Felicia. V době nehody cestovalo ve vozidle osm lidí. Všichni cestující utrpěli při nehodě zranění. Hasiči pomohli zdravotníkům s ošetřením zraněných osob a s jejich následným transportem do vrtulníku LZS a sanitních vozů.

Velmi riskantní chování mladých lidí naštěstí nikoho nepřipravilo o život. Podle ošetřujících lékařů však zranění utrpěli zhmožděniny a tržné rány na hlavě a zhmožděniny na kolenou a zádech. V jednou případě bylo zjištěno i poranění v oblasti páteře. Konečný rozsah poranění však bude stanoven v průběhu dalších probíhajících vyšetření.

Způsobená zranění odpovídají způsobu, jak pasažéři ve vozidle seděli a tomu, že nikdo z nich nebyl připoután bezpečnostním pásem. Což při počtu osmi osob sedících v pětimístné Felicii bylo naprosto vyloučené.

Řidič, který je podezřelý, že vozidlo řídil v podnapilém stavu, se na místě policistům odmítl podrobit odbornému měření na zjištění přítomnosti alkoholu v krvi. Souhlasil však s lékařským vyšetřením spojeným s odběrem krve.

Při ohledání vozidla, policisté zjistili, že obě přední pneumatiky jsou po celé šířce a obvodu běhounu sjeté pod zákonem stanovenou mez. Vozidlo tedy nebylo technicky způsobilé k provozu na pozemních komunikacích.

Policie ČR

Jednotka dále provedla zajištění havarovaného vozidla proti požáru. Po zadokumentování dopravní nehody Policií ČR bylo havarované vozidlo naloženo na odtah. Uniklé provozní kapaliny hasiči zlikvidovali za pomoci speciálního sorbentu.

Ve 20:21 hod byly následky dopravní nehody odstraněny a jednotka se vrátila zpět na základnu.

Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS Kraje Vysočina
Sdílet