Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zásah u požáru lesa na okraji Ostravy ukončen, pomohl déšť

Celkem 11 jednotek (4 HZS MSK Ostrava + 7 JSDHO) zasahuje zhruba od půl jedné u požáru lesa a lesního porostu u Ostravy-Staré Bělé ve směru na Krmelín, místo se nazývá Palesek – mezi areálem se solárními panely a areálem firmy, která má zde uskladněnu munici.

Zasaženo bylo odhadem 5 hektarů lesa, zatím nejsou hlášena žádná zranění. Hasičům se daří zabraňovat dalšímu šíření ohně, především se jim podařilo uchránit před ohněm areál firmy, kde je, byť několik desítek metrů daleko, uskladněn výbušný materiál. Oheň se nedostal ani přes cestu k plotu areálu.

Jednotlivá ohniska rozfoukává vítr, po hrubším uhašení a lokalizaci se hasiči zaměří na jednotlivé pařezy, kořeny, traviny a budou prolévat vodou místo vedle místa. Může to trvat i několik hodin.


Aktualizace 18:00:

Před 17. hodinou dostali hasiči požár lesa a lesního porostu (tedy po více než 4 hodinách náročného zásahu za silného větru) pod kontrolu, tedy už se dál nerozšiřoval.

Teď nastává druhá část zásahu, kdy budou muset hasiči jít od pařezu k pařezu a důkladně je zalévat vodou, protože zasaženy jsou i podzemní kořenové systémy. V lese i na palouku s mladými stromy hoří či doutná snad každý pařez.

Při optimistické variantě hasiči stihnou všechno prolít ještě za večerního šera (vodu jezdí cisterny čerpat k hasičské zbrojnici do Krmelína), nebo zůstanou prolévat půdu až do noci. Tak jako tak zde bude několik jednotek minimálně do úterního rána celé místo požáru kontrolovat.

Příčina vzniku požáru zatím není známá, škoda ještě nebyla odhadnuta, minimálně bude v řádech desetitisíců korun.

Aktualizace 11. 9. 10:45

Hasiči mají požár zcela pod kontrolou, zbytky pařezů a kořeny hoří v dostatečné vzdálenosti od oploceného a lesní cestou odděleného muničního skladu. Tady nehrozí žádné, ani minimální nebezpečí.

Ráno vyjely na Palesek dohašovat čtyři jednotky hasičů, z toho dvě profesionální – ze stanic HZS MSK Ostrava-Zábřeh a Ostrava-Fifejdy, a dvě dobrovolné – Ostrava-Zábřeh a Krmelín.

Pokračují v titěrné práci prolévat vodou každé jen trochu kouřící místo. Především mezi vzrostlými stromy se v hrabance a v kořenech udržuje (na několika místech) velký žár.

Odhadujeme, že dohašování zabere hasičům minimálně ještě několik hodin.

13. 9. 2012 – 12.00 – Požár lesa je uhašen

Celkem 17 jednotek hasičů zasahovalo od pondělního poledne 10.9. do čtvrtečního rána 13. 9. 2012 u požáru lesa a lesního porostu na okraji Ostravy v části Stará Bělá. Požářiště bylo ve čtvrtek ráno předáno pracovníkům Ostravských městských lesů – prakticky uhašené. Hasičům pomohla příroda – vytrvalý déšť.

Během necelých čtyř dnů a tří nocí se (ve všech třech směnách) vystřídaly u požáru desítky profesionálních a dobrovolných hasičů. Zasahovalo zde od pondělí do čtvrtka pět ostravských jednotek Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) a 12 jednotek dobrovolných hasičů, 10 z okresu Ostrava-město a dvě z okresu Frýdek-Místek.

Hasiči zde ve čtvrtek dopoledne balili hadice a další hasičský materiál. Ve čtvrtek večer bude jednotka HZS MSK z Ostravy-Zábřehu kontrolovat požářiště termokamerou.

K požáru půl hektaru lesa, který se kvůli větru rychle rozšířil na 5 hektarů, vyjelo v pondělí 10.9. po poledni do lesa mezi Ostravou-Starou Bělou a Krmelínem, na místo zvané Palesek, celkem 11 jednotek hasičů. Požár dostali hasiči pod kontrolu zhruba za 4 hodiny, až do tmy pokračovalo vydatné prolévání hořících a doutnajících míst (především pařezů a jejich okolí) vodou. Hasičům se hlavně podařilo uchránit před ohněm areál firmy, která zde skladuje munici.

Další dny hasiči pokračovali v prolévání a zkrápění stále menšího počtu doutnajících míst, schovaných pod kořeny a v hrabance, vzhledem k pokračujícímu velkému suchu a větru ale nebylo možné jednotky odvolat. V noci s nimi hlídali i pracovníci Ostravských městských lesů. Naštěstí se splnila předpověď meteorologů a vydatný déšť přišel do Ostravy v noci ze středy na čtvrtek…

Příčina vzniku požáru je zatím v šetření, škoda byla předběžně odhadnuta na 150 tisíc korun. Nemáme hlášeno žádné zranění osob.

Zasahovaly tyto jednotky:

  • 5 ostravských z HZS MSK: Zábřeh, Fifejdy, Hrabůvka, Slezská Ostrava a Přívoz,
  • 10 JSDHO z okresu Ostrava-město: Heřmanice, Zábřeh, Kunčičky, Plesná, Stará Bělá, Stará Ves nad Ondřejnicí, Petřkovice, Svinov, Vratimov a Radvanice,
  • 2 JSDHO z okresu Frýdek-Místek: Brušperk a Krmelín.
Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet