Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Noční požár rodinného domu ve Vlčnově byl založen úmyslně, hasiče ohrožovaly tlakové lahve

V 01:51 hodin přijalo operační středisko hasičů ve Zlíně oznámení o požáru rodinného domu a přilehlé „šopy“ v obci Vlčnov u Uherského Brodu. Podle oznamovatele se v objektu měly nacházet také plynové tlakové lahve.

Na místo události byla okamžitě vyslána jednotka profesionálních hasičů ze stanice Uherský Brod s jedním cisternovým vozidlem a automobilním žebříkem AZ 30. Současně byl také vyhlášen požární poplach jednotkám dobrovolných hasičů obcí Vlčnov, Hluk a Nivnice. K požáru tak mířily další čtyři cisterny.

Po příjezdu profesionálních hasičů na místo události bylo průzkumem zjištěno, že je plamenným hořením zasažena dřevěná střešní konstrukce a půdní prostor jednopodlažního rodinného domu. Požárem byla také zasažena hospodářská přístavba, která navazovala na objekt domu.

Hasiči okamžitě rozvinuli několik útočných proudů a zahájili hašení objektu, ke kterému využili také přítomnou výškovou techniku. Po dvaceti minutách se podařilo požár lokalizovat a v 03:42 hodin hlásil velitel zásahu jeho likvidaci. V průběhu zásahu byly z objektu vyneseny také dvě tlakové lahve, které mohly v případě svého výbuchu ohrozit jak zasahující hasiče, tak i okolí objektu. Naštěstí byly včas z objektu vyneseny a mimo objekt následně ochlazeny. Na místo byli velitelem zásahu také povoláni pracovníci energetické společnosti, kteří provedli odpojení elektrického proudu v bezprostřední blízkosti objektu.

Po příjezdu vyšetřovatele požárů z Uherského Hradiště a příslušníků kriminální policie bylo provedeno zadokumentování požářiště a byly zahájeny prvotní úkony vyšetřování příčiny vzniku požáru. Podle prvotních zjištění požár vznikl v prostoru hospodářské přístavby a následně se rozšířil na střešní konstrukce domu. Hlavní část šetření na místě události byla zahájena v ranních hodinách, kdy byl na místo povolán i psovod skupiny speciálních činností se psem specialistou pro detekci přítomnosti akcelerantů hoření na požářišti.

Doposud zjištěné poznatky nasvědčují verzi úmyslného zapálení, kdy se i PČR podařilo podle dostupných informací zadržet osobu podezřelou ze žhářského útoku. Vyšetřovatelé zůstávají nadále na místě události a pokračují v podrobném ohledání objektu.

Předběžně byla také vyčíslena škoda, která by se měla pohybovat okolo 300.000,– Kč. Zásahem hasičů byly uchráněny hodnoty v částce 1 000.000,– Kč.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet