Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Studenty sokolovského gymnázia zachraňovali hasiči ze žebříku, v objektu probíhalo prověřovací cvičení

Necelé tři desítky studentů sokolovského gymnázia museli hasiči vyvést zakouřenými chodbami školy s pomocí vyváděcích masek, další tři desítky pak zachránili evakuačním rukávem na žebříku. Naštěstí jen v rámci prověřovacího cvičení, které se v gymnáziu konalo v úterý dopoledne.

Od rána se hasiči věnovali studentům Gymnázia Sokolov. Nejprve pro ně připravili besedy na téma požární prevence či nouzového přežití obyvatel, před polednem pak cvičný zásah na téma požáru.

S pomocí vyvíječe kouře zahalil chodby školy hustý kouř, pedagogové tak všechny žáky evakuovali před budovu gymnázia. Pouze ve dvou třídách zůstalo několik desítek studentů, kteří se sami nemohli dostat ven. Hasiči je nejprve museli průzkumem tříd ve škole najít, následně je vyvedli za ostatními spolužáky.

Aby se bezpečně dostali přes zakouřené chodby, použili pro studenty vyváděcí masky, které jsou napojené na vzduchové dýchací přístroje hasičů. Další třídu studentů pak hasiči zachránili spuštěním v evakuačním rukávu zavěšeném na automobilovém žebříku. Po odvětrání budovy se studenti vrátili zpět k učení, na hasiče čeká vyhodnocení a poučení z případných nedostatků.

Zasahující jednotky:

  • HZS Sokolov (CAS 24 Scania, AŽ 37 Iveco)
  • HZS Chemické závody Sokolov (CAS 24 Scania)
  • JSDH Březová (CAS 20 T815)
Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet