Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Série požárů přírodních porostů na Uherskohradišťsku a Kroměřížsku zaměstnávala během včerejška hasiče ze dvou krajů i leteckou techniku

Včerejší odpoledne bylo ve Zlínském kraji poznamenáno sérii požárů v přírodním prostředí, z nichž k nevážnějšímu došlo v části obce Koryčany – Lískovec, kde zasahují jednotky dvou krajů a byla nasazena i letecká techniky.

První požár byl oznámen na operační středisko v 11:23 hodin a jednalo se o požár travního porostu hráze na ulici Zamlýní v Uherském Ostrohu. Na místo byly vyslány tři cisternové automobily a to jak profesionálních hasičů z Uherského Hradiště, tak i jednotky z Veselí nad Moravou a Uherského Ostrohu. Požárem byla zasažena plocha asi 200m². Po rychlé likvidaci požáru se poslední jednotka vrátila na svou stanici v 12:43 hodin.

V 15:25 hodin vyjížděli hasiči z Uherského Hradiště, Topolné a Bílovic k požáru porostu keřů v Topolné u Uherského Hradiště. Na místě zasahovaly dva cisternové zásahové automobily. Požár malého rozsahu byl rychle zvládnut a místo bylo předáno PČR,

K dalšímu požáru došlo v obci Babice po půl čtvrté odpoledne. Jednalo se o požár odpadu ve dvoře objektu. Hasební zásah byl proveden profesionálními hasiči z Otrokovic spolu s místní dobrovolnou jednotkou.

V 17:41 hodin bylo operační středisko ve Zlíně informováno o požáru v prostoru lesíku ulice Na Vyhlídce ve Starém Městě. Požárem byla podle oznamovatele zasažena plocha asi 5m². Na místo byla vyslána jednotka profesionálů z Uherského Hradiště posílená dobrovolníky z Kunovic. I tento požár byl jednotkami rychle likvidován.

Posledním ze série menších požárů byl zásah u obce Hluk, kde bylo hlášeno hoření v poli poblíž lesního porostu. V 19:05 hodin na místo vyjely jednotky hasičů z Uherského Hradiště, Hluku, Vlčnova a Kunovic.

Všechny tyto výjezdy předčil svým rozsahem a množstvím nasazení techniky požár lesního porostu v části obce Koryčany – Lískovec na Kroměřížsku. Událost byla na operační středisko oznámena v 13:35 hodin. Už při příjezdu prvních jednotek na místo bylo zřejmé, že situace je více než vážná. Plocha zasažená požárem činila dle hlášení velitele asi 100 × 200m a vlivem silného větru docházelo k dalšímu šíření. Z těchto důvodů byl v 14:00 hodin vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu a na místo byly vyslány další jednotky a to včetně jednotek Jihomoravského kraje v rámci mezikrajské výpomoci.

V 14:29 hodin, po navýšení počtu zasahujících jednotek, bylo místo požáru rozděleno velitelem zásahu na jednotlivé bojové úseky. I přes všechna přijatá opatření se požár nedařilo lokalizovat. Z tohoto důvodu požádal velitel zásahu o nasazení letecké techniky ze základny v Holešově.

V 14:36 hodin byl na místo požáru povolán cestou operačních středisek i vrtulník. V 15:04 hodin provedlo letadlo z Holešova první shoz hasiva na požářiště. Od 15:25 hodin se na hašení intenzivně podílel i povolaný vrtulník. Část zasahujících jednotek byla také vyčleněna k doplňování hasiva do nasazené letecké techniky.

Pro maximální dodávku vody na požářiště bylo využito všech dostupných zdrojů vody a to jak hydrantové sítě, tak i přírodních vodních zdrojů u obce Koryčany.

V 15:49 hodin byla na operační středisko ohlášena velitelem lokalizace požáru. Na místo události se také dostavil řídící důstojník územního odboru, který byl seznámen s dosavadním postupem hasebních prací a rozsahem požářiště.

V 16:56 hodin byl z místa zásahu odvolán vrtulník a v hašení pokračovalo pouze letadlo z Holešova. O mimořádné události byli také informováni zástupci dotčených orgánů místní samosprávy a byla vyžádána věcná a osobní pomoc ze strany dalších dotčených organizací. Postupně bylo také řešeno střídání jednotek a doplnění techniky PHM.

V 18:11 hodin hlásil velitel zásahu, že situace na místě události je stabilizovaná, ale dohašování jednotlivých ložisek požáru a následná dohlídka bude pokračovat až do zítřejšího dne.

V 19:33 hodin bylo ukončeno nasazení letecké techniky s tím, že v případě potřeby bude k dispozici i od ranních hodin zítřejšího dne.

Situaci na místě události budeme nadále sledovat a aktualizovat.

Z doposud zjištěných údajů se na hasebních pracích podílely v průběhu dne tyto jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů Zlínského a Jihomoravského kra­je:

Stanice HZS:
Kyjov, Morkovice, Kroměříž, Uherské Hradiště, Zlín, Bučovice, Valašské Meziříčí, Lidická, Kyjov.

JSDH obcí:
Koryčany, Střílky, Morkovice – Slížany, Osvětimany, Lískovec, Kroměříž, Roštín, Boršice, Staré Město, Kyjov, Bučovice, Brankovice, Nesovice.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet