Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při 135. výročí založení SDH Liteň návštěvníci viděli hasiče v akci, jejich techniku i vybavení

Dne 15. září proběhly v Litni celodenní oslavy, pořádané u příležitosti 135 let činnosti SDH Liteň a každoroční akce Loučení s létem 2012.

Oslavy začaly netradiční soutěží v požárním útoku družstev mužů z Litně, Drahlovic, Svinař, Vrančic a Zadní Třebaně. Během soutěže se nádvoří zámeckého areálu začalo naplňovat návštěvníky a záchranářskou technikou.

Po soutěži mohly být oslavy slavnostně zahájeny. Nejprve starosta liteňských hasičů Josef Münzberger uvítal všechny hosty a návštěvníky oslav a předal slovo starostovi městyse Liteň Karlovi Klimentovi, který poděkoval sboru za jeho činnost a zásluhy nejen při zásazích, ale i dalších aktivitách, jako jsou soutěže a prezentace hasičské činnosti.

Sboru dále popřál i Milan Růžička, zástupce Okresního sdružení hasičů Beroun a rovněž i senátor Jiří Oberfalzer, který poděkoval za společensky prospěšnou činnost a předal sboru finanční dar. Překvapením pro všechny zúčastněné bylo slavnostní představení nového hasičského praporu sboru, který byl pořízen díky finanční podpoře městyse Liteň a Středočeského kra­je.

Po předání praporu následovalo další překvapení, a to ukázka zásahu s kompletně zrenovovanou motorovou stříkačkou z roku 1935 značky R. A. Smekal Slatiňany. Stříkačka byla v provozu naposledy téměř před padesáti lety, ale díky velkému úsilí ji liteňští hasiči s pomocí místních řemeslníků uvedli do původního funkčního stavu.

Historický dojem podpořil i fakt, že byla stříkačka na oslavy dotažena zrenovovaným traktorem Zetor 3011, se kterým přijel Vítězslav Novotný a liteňští hasiči si ke stříkačce pořídili i dobové obleky, aby byla ukázka hašení požáru co nejoriginálnější.

Po zdolání požáru dřevěné makety domečku následovaly další ukázky, které rovněž zaujaly přítomné návštěvníky. Svoje dovednosti z oboru kynologie předvedli příslušníci Policie ČR – Letiště Praha Ruzyně. Ukázka byla zaměřena na nález výbušného zařízení a jiných zakázaných látek.

Další ukázku, tentokrát dopadení pachatele, si připravili příslušníci Policie ČR – Krajského ředitelství Policie ČR. Návštěvníci akce si pak mohli prohlédnout policejní vozidlo, služební psy, miny, výbušniny a vyzkoušet speciální oděv pro pyrotechnika.

Mezi přestávkami ukázek k tanci a poslechu zahrála Helén a její přátele, děti mohli zhlédnout dětské divadélko, užít si ve skákacím hradu, zapůjčeném od liteňských fotbalistů, navštívit výtvarné a výrobní dílničky a zúčastnit se her a soutěží, které připravil Domeček Hořovice – pracoviště Liteň.

K vidění byla dále ukázka zdravotnické záchranné služby Asociace samaritánů ČR, která předvedla stabilizaci zraněného cyklisty s následným transportem do nemocnice. Na odlehčenou zatančily Holky v rozpuku a hořovické mažoretky. Mezitím se jednotka SDH Liteň připravila na další ukázku, a to na zdolání požáru hořícího automobilu.

Přítomní návštěvníci tak mohli v akci vidět liteňskou cisternu – Tatru 148, která je už dnes sice také historická, ale stále udržovaná k výjezdům. Po uhašení požáru si děti mohly zastříkat z proudnic a nasadit hasičské helmy, jako opravdoví hasiči.

Pro hladovce a žíznivce byly připraveny další disciplíny. Jednalo se o pití tupláků brčkem a konzumaci hovězího guláše, který bylo nutné zapít velkým pivem. Nechyběla ani soutěž v hodu sudem od piva. Výherci byli za výkon řádně odměněni.

Během celého dne si návštěvníci mohli prohlédnout fotodokumentaci SDH Liteň, jeho techniku a vybavení a spousty dalších hasičských vozidel, jako například cisterna Dennis Rapier z požární stanice v Řevnicích či chemický kontejner s vybavením z berounské stanice, a také cisterny z Králova Dvora, Hlásné Třebaně a další hasičská vozidla.

Od sedmé hodiny odpolední pak k tanci a poslechu zahrála středočeská bigbeatová kapela Index.

Sdílet