Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár bytu na Kladně, uvnitř byla popálená osob, jeden z hasičů se během zásahu zranil

Ve čtvrtek 13. září 2011 krátce před osmnáctou hodinou byl na tísňovou linku HZS Středočeského kraje ohlášen požár bytu v Šulcově ulici v Kladně Kročehlavech.

Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje okamžitě vyslalo na místo události jednotku profesionálních hasičů ze stanice Kladno se dvěma cisternami, automobilovým žebříkem, protiplynovým automobilem a vyšetřovatelem požárů, následně byla na místo události vyslána posilová jednotka dobrovolných hasičů ze Hřebče s jednou cisternou.

Kladenští hasiči byli na místě události během několika minut. Zásah byl veden pomocí dvou vodních proudů. Kouř vycházel z okna ve čtvrtém nadzemním podlaží. První vodní proud byl veden po schodišti, hasiči se snažili násilím vniknout do uzavřeného bytu, to se jim však nedařilo a proto museli použít motorovou pilu. Druhý vodní proud hasiči vedli pomocí automobilového žebříku, kde do bytu vnikli oknem. V silně zakouřené bytové jednotce o jedné místnosti hasiči našli těžce popáleného a nadýchaného zplodinami hoření majitele bytu.

Hasiči se ke zraněné osobě doslova brodili odpadkami, jednalo se o tzv. sběratele. Hasiči pomocí speciálních nosítek osobu okamžitě vyprostili z hořícího bytu a následně ji předali do péče záchranné služby. Majitel byl letecky transportován na popáleninové centrum do pražské nemocnice na Vinohradech. Hasiči během 20 minut dostali požár pod kontrolu. Zakouřené prostory domu hasiči odvětrali přetlakovou ventilací a shořelé odpadky vyklidili z bytu.

Jako příčinou vzniku požáru byla stanovena nedbalost. Škoda byla vyčíslena na 50 tisíc korun, hasičům se podařilo uchránit hodnoty ve výši 100 tisíc korun. Při požáru byl lehce zraněn jeden ze zasahujících hasičů.

Info: nstržm. Lukáš Vejvar
Foto: nprap. Jakub Štross

Sdílet