Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve vězení ve Stráži pod Ralskem cvičně hořelo

Včera po 16. hodině se budovou Věznice ve Stráži pod Ralskem rozezněl hlásič elektronické požární signalizace, který odhalil požár na nástupním oddělení. Ten úmyslně založilo v těchto prostorách několik vězňů.

Vzniklé situace při evakuaci chtěli využít tři odsouzení, kteří se pokusili o útěk ze střeženého objektu. Tak by se dalo stručně popsat zadání taktického cvičení, při kterém zasahovaly složky IZS.

Jak popisoval situaci námět cvičení dál, požár se rychle rozšiřoval přes chodbu do tří sousedních místností a vlivem silného vývinu kouře bylo zakouřeno celé nadzemní podlaží a část únikové chodby. Kvůli tomu zůstalo v místě uvězněno pět osob, přičemž tři byly zraněny.

Naše zasahující jednotky tak musely současně s likvidací požáru provést záchranu zmíněných pěti osob ve spolupráci s Vězeňskou službou ČR a využít chráněné únikové cesty a výškové techniky. Kromě profesionálů z České Lípy a Jablonného v Podještědí se taktického cvičení zúčastnili hasiči ze Stráže pod Ralskem a Mimoně. Úkolů, které cvičení splnilo, byla celá řada, neboť zásah ve střeženém prostoru věznice měl svá specifika.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet