Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z cisterny unikla kyselina

Dnes ráno – ve středu 20. září 2006 – v 05:41 hodin byl na tísňovou linku 112 nahlášen únik nebezpečné látky ze zaparkovaného kamionu s návěsem na parkovišti „svatá Anna“ u obce Pohled na Havlíčkobrodsku.

Z poškozeného kontejneru uniklo cca 20 l 60% kyseliny dusičné. V návěsu automobilu se dále nacházejí kontejnery s kyselinou sírovou a s ředidly.
Na místě události byla zřízena nebezpečná zóna, v které ještě v současné době zasahují hasiči v protichemických oblecích a dýchací technice. Na místě jsou dva hasičské chemické kontejnery. Hasiči neutralizovali uniklou kyselinu dusičnou a okolí vápnem. Poškozený kontejner s kyselinou dusičnou se jim podařilo sundat z návěsu a v současné době probíhá přečerpávání zbylé kyseliny dusičné do majitelem přistavěné náhradní cisterny. Také probíhá dekontaminace okolí. Postupně budou překládány i ostatní kontejnery, které kamion převážel.
Na místě zasahují 4 jednotky hasičů, jsou zde zástupci České inspekce životního prostředí a odboru životního prostředí Městského úřadu Havlíčkův Brod. Informována byla starostka Havlíčkova Brodu a hejtman kraje Vysočina.
Policie ČR na místě zabezpečuje místo zásahu a řídí dopravu.
Silnice z Havlíčkova Brodu na Ždírec nad Doubravou je v současné době stále uzavřena.



Denisa Vrbová
tisková mluvčí
HZS kraje Vysočina
Sdílet