Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

OBRAZEM: V obci Rajhrad na jihu Moravy se srazil náklaďák s dodávkou, na místě zůstalo 9 zraněných osob

Jednotky HZS JMK z PS Lidická, PS BVV a PS Židlochovice vyjely dnes, 14. 9. 2012 vpodvečer k dopravní nehodě nákladního vozu a dodávky na rychlostní komunikaci R52 u Rajhradu na Brněnsku.

Na 11,5 kilometru komunikace ve směru z Mikulova do Brna se střetl mikrobus Mercedes Vito se skříňovým nákladním automobilem Avia. Obě vozidla po nárazu sjela z komunikace po zhruba dvoumetrovém svahu a cca 10 metrů od silnice prorazila zeď skladovací haly firemního areálu. Z avie, která s rozbitou kabinou skončila převrácená na levém boku, vypadli tři zranění lidé – 54letý řidič a spolujezdci ve věku 59 a 36 let. V mikrobusu byla zraněna celá šestičlenná osádka – 45letý řidič a spolujezdci ve věku od 19 do 53 let. Přitom 19letá těhotná žena, která cestovala na pravém předním sedadle, zůstala v kabině zaklíněna za nohy.

Hasiči hlášení o nehodě na tísňové lince přijali v 16.36 hodin, k zásahu vyjely jednotky ze stanic v Židlochovicích a v Lidické a Bauerově ulici v Brně. Při jejich příjezdu bylo osm zraněných účastníků nehody mimo vozidla. Mladou těhotnou ženu hasiči pomocí hydraulického nářadí ze zdemolované kabiny mikrobusu vyprostili. Všem zraněným poskytli předlékařskou pomoc a po příjezdu zdravotníků pomáhali při jejich ošetřování a nakládání do sanitek k odvozu do nemocnice. Zraněnou mladou ženu do nemocnice dopravil vrtulník letecké záchranné služby. Dva účastníky nehody zdravotníci ošetřili na místě havárie.

Hasiči také zajistili místo nehody, vozidla zabezpečili proti případnému požáru a odpojili baterie. Dvaceti kilogramy sorbentu likvidovali únik provozních kapalin z vozidel. Protože ze skříňové avie, které převážela osm sudů s použitými oleji, mazutem, sorbenty i dalším nebezpečným materiálem určeným k likvidaci a obsah šesti poškozených dvousetlitrových sudů unikl do terénu, hasiči o události informovali pracovníky odboru životního prostředí v Židlochovicích a České inspekce životního prostředí. Na místo povolali rovněž pracovníky sanační firmy.

Po setmění hasiči osvětlili místo nehody. Až policisté ukončí její šetření a zadokumentování, hasiči havarovaná vozidla vyprostí zpět na silnici. Protože obě vozidla skončila mimo komunikaci, silnice R52 zůstala průjezdná. Při likvidaci následků havárie byl provoz omezen do jednoho jízdního pruhu.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet