Úterý 7. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

OBRAZEM: Před půlnocí v Praze vybuchla munice v panelovém domě, hasiči likvidovali hořící ohniska požáru, nyní se obyvatelé již vracejí zpět do svých domovů

Tři jednotky pražských hasičů zasahovaly u výbuchu s následným požárem v obytném domě na Evropské třídě v Praze 6. Jednotka provedla evakuaci a záchranu celkem 60 osob a asistovala policistům při likvidaci nevybuchlé munice. Obyvatel domu skladoval ve svém bytě větší množství vojenské munice.

Muž okolo 35 let skladoval ve svém bytě obytného domu větší množství palných zbraní, granátů a další munice. Kolem 22. hodiny došlo k silnému výbuchu a následnému požáru v jeho bytě. Muž byl vážně zraněn a odvezen ZZS, stejně tak i další dvě zraněné oosby. Hasiči likvidovali ohniska požáru po výbuchu pomocí 1C proudu a v dýchací technice.

Zásah byl komplikovaný právě kvůli další munici, která se v bytě nacházela. Na místo dorazila i Pyrotechnická služba PČR. Pyrotechnici zajistili větší množství munice, kterou následně odvezli na likvidaci za asistence hasičů.

Výbuch a následný požár poškodil nenosné části bytu. V obytném domě museli hasiči zachránit 14 osob, 59 jich bylo evakuováno. Všichni pak dostali od MČ Praha 6 náhradní ubytování.

Během sobotního dopoledne proběhne došetření případu za účasti PČR a hasičských vyšetřovatelů, stejně tak i pyrotechniků.

Poté, co pyrotechnik zajistil munici v domě, přijeli na místo policisté ze speciální pořádkové jednotky, kteří střežili prostor až do ranních hodin. Od desáté hodiny dopoledne pak proběhne ze strany pyrotechniků doohledání místa výbuchu. Dvaatřicetiletý muž skončil na popáleninovém oddělení v nemocnici a je při vědomí. Podle prvotních závěrů kriminalistů je zraněný muž podezřelý z trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti, za což mu hrozí až dvě léta, nicméně právní kvalifikace se ještě může dále odvíjet od rozsahu škody nebo zranění poškozených obyvatel domu a v tom případě by se trestní sazba zvýšila, uvedla kpt. Bc. Jana Rösslerová z pražského ústředí policie.

15. 9. 2012 – Na místě probíhá vyšetřování události, hasičští a policejní vyšetřovatlé odebraly vzorky z bytu. Dle dostupných informací nebyl explozí dům poškozen tak, aby byl neobyvatelný. Nájemníci se do něj pravděpodobně v odpoledních hodinách budou moci vrátit.

17:00 Policie odváží v doprovodu hasičů další munici na likvidaci do Ralska a ukončují akci. Obyvatelé se mohou začít vracet domů.

Sdílet