Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchrana osoby z komínu

V úterý 19. září 2006 v 9:32 hod. byla na operační středisko HZS LK přijata žádost Policie ČR o technickou pomoc při záchraně osoby se sebevražednými úmysly, která se nachází na teplárenském komínu v ulici Pivovarská v České Lípě.

Na místo byla vyslána jednotka HZS LK stanice Česká Lípa se členy lezecké skupiny. O celé záležitosti byla informována také psycholožka HZS LK, která byla na žádost velitele zásahu vyslána na místo události.
Při příjezdu jednotky byli již na místě policisté, záchranáři zdravotnické záchranné služby a o události byl informován i policejní vyjednavač. Celý prostor v okolí teplárenského komínu byl policisty uzavřen. Hasičům bylo ihned sděleno, že se jedná o prověřovací cvičení a osoba na komíně je domluvený figurant.
Následně policisté informovali hasiče o přítomnosti osoby se sebevražednými úmysly, která se nachází na druhém ochozu 115 metrů vysokého komínu. Velitel jednotky požární ochrany rozhodl o přípravě lezecké skupiny. Poté vylezl jeden člen lezecké skupiny na komín, aby navázal s osobou kontakt a informoval radiostanicí o stavu osoby na vrchu komínu. Dále byla osoba zespodu trvale monitorována dalekohledem a pozorováno její chování. Po navázání prvního kontaktu s mužem se sebevražednými úmysly vystoupal za asistence lezecké skupiny na komín policejní vyjednavač, aby spolu s hasiči začal s mužem navazovat bližší kontakt. Po 40 minutách od ohlášení události se na místo dostavila také psycholožka HZS LK, která byla připravena se v případě nutnosti zapojit do rozhovoru se sebevrahem.
Po hodině a čtvrt klidné komunikace a vyjednávání na vrcholu komínu se muže podařilo přesvědčit, aby svůj zamýšlený čin neprovedl a nechal se bezpečně dopravit na zem. Lezecká skupina zajistila muže lezeckým postrojem proti pádu a za pomoci lezecké techniky spustila muže dolů. Na zemi byl muž předán zdravotnické záchranné službě a policistům.
Cílem cvičení bylo ověření dojezdových časů jednotky požární ochrany HZS LK stanice Česká Lípa, prověření součinnosti základních složek Integrovaného záchranného systému a především provedení koordinovaného zásahu při odvrácení nebo omezení bezprostředního působení rizik vzniklých činností osoby demonstrující úmysl spáchat sebevraždu.


por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí HZS Libereckého kraje
Sdílet