Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Unii bezpečnostních složek čekají zásadní změny

Mimořádná schůze vedení Unie bezpečnostních složeka a předsedů základních organizací proběhla tuto sobotu 15. 9. 2012 v Brně. Odborová organizace, která sdružuje více jak tři tisíce zaměstnanců ministerstva vnitra se na návrh členské základny rozhodla pro zásadní změny v struktuře celé organizace a to na všech úrovních.

Je třeba zásadní restart celé organizace, dostáváme se bohužel pomalu tam kde už jsou ostatní odborové organizace z našeho rezortu a to není nic pro nás. My musíme znovu nastartovat UBS tak, aby se stala atraktivní pro zaměstnance a to ve všech směrech.

předseda Zdeněk Buřič

Většina předsedů základních organizací rozhodlo o novém směřování UBS a vyslechla si plán na rok 2013–14. Změny zaznamenají členové UBS již ke konci letošního roku. Ta zásadní jako je nové nastavení členských příspěvků a volba předsedy UBS čeká na členy z kraje roku 2013.

Na návrh předsedů základních organizací přijal kandidaturu na předsedu UBS- MV Jiří Vítek, bývalý profesionální hasič a zakladatel UBS.

Ten uvedl, že čeká přirozený odliv členů z důvodu zvýšení členských příspěvků z 200 Kč ročně na 500 kč ročně, ale takové oslabení je vlastně žádoucí.

Kdo si neváží práce desítek předsedů a koordinátorů UBS, kteří ve svém volném čase nasazují svůj krk například svým kariérním postupem a věnují svůj volný čas pro mlčící většinu si nezaslouží od UBS podanou ruku.

Je nutné vytvořit moderní odbory, které budou nejenom respektované, ale také viditelné. Využít nové technologie a kvalitní PR k tomu, aby znovu narůstala členská základna. Doba upřimného dobrovolného nadšení prostě končí, to nadšení je třeba přenést na kvalitní právníky a koordinátory.

uvedl Vítek

Místopředseda Miloš Plechatý vyzval další zájemce o funkci budoucího předsedy UBS, aby kontaktovali předsedy základních organizací. Zásadním rozhodnutím na mimořádné schůzi UBS, byla v navržené nové struktuře schválena změna, že UBS bude zastupovat pouze výjezdové hasiče s možnou vyjímkou pro hasiče pouze do osmé platové třídy mimo výjezd. Vyjímku kterou musí schválit VV UBS.

Unie bezpečnostních složek vznikla v roce 2007 jako reakce na neschopnost ostatních odborových organizací postavit se razantně proti zavedení novému služebnímu zákonu ministrem Langerem. 27. února 2007 UBS organizovala první společný protest složek MV v prostorách Křižíkové fontány v Praze v historii samostatné ČR.

Sdílet