Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: O vítězství v přeboru HZS ČR v lezení na umělou stěnu se dělí dva závodníci, z Prahy a Ostravy

V úterý 27. listopadu 2012 se v jablonecké Lezecké aréně Makak konal Přebor Hasičského záchranného sboru ČR v lezení na obtížnost na umělé stěně 2012.

Pořadatelem letošního klání byl HZS Libereckého kraje ve spolupráci s GŘ HZS ČR, Statutárním městem Jablonec nad Nisou a Horskou službou ČR. Záštitu nad Přeborem převzali Ing. Petr Beitl, primátor Jablonce nad Nisou a plk. Ing. František Zadina, náměstek generálního ředitele HZS ČR.

Na začátku čekaly na závodníky 2 kvalifikační cesty obtížnosti 6a+ a 6b+/6c. Z toho pak postupovalo do finále celkem 15 skvělých lezců, kteří se vrhli pokořit výstupovou linii 7b.

Ani tady si hasičští lezci „nevylámali zuby", přestože stavitelé cest předpokládali, že tuto hodně převislou těžkou cestu sotva kdo zdolá. Připravena tak byla poslední cesta velkého superfinále, do kterého postoupili 4 nejlepší.

Obtížnost této cesty byla 7c, a i ta byla nakonec pokořena. Vítězové, kteří se dělili o první místo byli nakonec dva, Jaroslav Petečel ze stanice Praha (Smíchov) a Ondřej Ďoubal z Ostravy.

Pro lezce, kteří se do finále nedostali, byl připraven volný závod na rychlost. V tomto „výběhu" nakonec zvítězil Zdeněk Jirouš z liberecké stanice, který se dostal na top za 20,26 s.

Během soutěže mohli všichni účastníci také hlasovat, kolik chytů se nachází kolem nich v Lezecké aréně Makak na celkové ploše přes 2000 m2, kde je instalováno přes 88 výstupových li­nií.

Správnou odpovědí bylo číslo 12 500 chytů. Nejblíže tipoval Jiří Buriánek ze semilské stanice. Celkem se Přeboru v lezení zúčastnilo i s kolegy z AČR, (kteří měli svou nesoutěžní kategorii), 54 závodníků.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet
Přiložené soubory
jablonec_stena_vysledky.pdf zobrazit online PDF 38 kB