Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Za zneužití jednotek hasičů padne trest, muž si vymýšlel požáry a pak napadal hasiče

Tři jednotky hasičů vyjížděly k hlášenému požáru bytu. Na místě se ukázalo, že volající si z hasičů jen vystřelil a nikde nic nehoří. Protože se jedná o opakované chování tohoto oznamovatele, zahájí s ním hasiči správní řízení.

Ilustrační foto

V loňském roce přijali hasiči v Karlovarském kraji 165 tisíc volání na tísňové linky 150 a 112. Devadesát procent z těchto hovorů jsou označené jako zlomyslné, tedy takové hovory, kdy volající například jen prozvání, po spojení hovoru s operátorem mlčí nebo bývá i vulgární.

Navíc hasiči zaznamenávají i případy, kdy volající hlásí nějakou událost, často požár, na uvedeném místě se ale nic neděje. Podle zákona se jedná o zneužití jednotky.

Tento případ řešili hasiči a policisté v srpnu letošního roku v Božičanech na Karlovarsku, kdy na tísňovou linku zavolal opilý muž a hlásil požár přímo v obci. Nikde nic nehořelo, hlídka policie dotyčného volajícího našla, společně s hasiči vše vyřešili domluvou s tím, že už nikdy nic podobného neudělá.

Minulý čtvrtek v noci pak stejný muž, opět pod vlivem alkoholu, volal znovu a oznámil nejprve požár kontejneru v obci Božičany a o chvíli později dalším telefonátem dokonce požár bytu. Na místo vyjely tři jednotky hasičů, na uvedené adrese žádný požár nenašly, naopak k ním přišel oznamovatel, který začal hasiče slovně napadat.

Vzhledem k opakovanému zneužití jednotky zahájí hasiči s tímto mužem správní řízení, kdy mu za přestupek hrozí pokuta až do výše 20 tisíc korun.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet