Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Další dva pondělní požáry zaměstnaly hasiče ve Zlínském kraji

V 12:15 hodin vyslalo operační středisko celkem tři cisternové automobily k požáru hospodářského stavení v obci Ostrožská Lhota. Podle oznamovatele hořela jeho střecha a požár ohrožoval blízký rodinný dům a další hospodářské stavení v sousedství.

Jako první byli u požáru hasiči místní dobrovolné jednotky, kteří za pomocí hadic napojených na hydrant zahájili prvotní hasební zásah. Následně se k nim přidala jednotka stanice Veselí nad Moravou, která byla na místo události vyslána v rámci mezikrajské výpomoci.

K požáru mířila také profesionální jednotka z Uherského Hradiště, které ale dojezd k požářišti ztížila uzávěra příjezdové komunikace a jednotka musela volit cestu vedlejšími uličkami.

Požárem byla zasažena střešní konstrukce a horní část hospodářského stavení o výšce asi 4 metry. Rychlým zásahem hasičů se podařilo lokalizovat požár ještě v horní části stavení a zabránit přenosu plamenů na spodní část s garáží a sousední hospodářský objekt.

Provedeným šetřením na místě události bylo zjištěno, že k iniciaci požáru došlo s největší pravděpodobností v důsledku prováděných prací s bruskou. Událost zůstává nadále v šetření vyšetřovatele požárů z Uherského Hradiště. Předběžná škoda byla majitelem vyčíslena asi na 50.000,– Kč, uchráněny byly hodnoty ve výši okolo 500.000,– Kč.


Ani ne čtvrt hodiny po ohlášení tohoto požáru byla na operační středisko oznámena další událost. Tentokrát se jednalo o požár osobního vozidla v obci Kněžpole u Uherského Hradiště.

Na místo události vyrazila jednotka z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozidlem a hasiči místní dobrovolné jednotky. Velitelem zásahu bylo z místa následně ohlášeno, že se jedná o požár osobního vozidla bez registračních značek zaparkovaného u objektu rodinného domu.

V bezprostřední blízkosti hořícího vozidla se v době příjezdu jednotek nacházel také druhý automobil, který jen díku opačnému směru větru nebyl plameny zasažen.

Po příjezdu vyšetřovatele požárů bylo zjištěno, že jako první zasahovali sousedé, kteří požár zpozorovali. Za použití vody se s plameny pokoušeli bojovat, ale vzhledem k jejich intenzitě a sálavému teplu byl jejich zásah pro likvidaci požáru nedostačující.

Jak ukázalo další vyšetřování, vozidlo bylo na místě odstaveno delší dobu a bylo využíváno místními dětmi ke hraní. Jejich poslední hra bohužel skončila založením požáru. Požár v tomto případě naštěstí nikoho z přítomných nezranil a také nezpůsobil žádnou škodu. Jeho možnému rozšíření pak zabránili hasiči provedeným zásahem.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet