Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Z mateřské továrny Zieglera v Giengenu sjede ročně šest stovek aut, ve skladech je navíc připraveno přes patnáct tisíc kusů vybavení pro hasiče

Díky pozvání zástupce firmy Ziegler pro Českou republiku Jiřího Mlatečka jsme navštívili centrálu partnera našeho webu, výrobce hasičského vybavení a techniky Ziegler v německém Giengenu a prohlédli si nejen výrobní prostory.

Historie firmy Ziegler

Společnost byla založena Albertem Zieglerem v roce 1891 jako závod na výrobu požárních hadic. Právě u Zieglera byla vynalezena hadice s gumovým vnitřkem a textilním opletem, kterou používají hasiči dodnes.

Albertův syn Kurt v roce 1925 představil první přenosnou požární stříkačku. Právě přenosné stříkačky patří mezi významné portfolio firmy i v dnešní době.

Poté, co vedení převzal Kurtův syn Günther, byl v roce 1953 u Zieglera vyroben první hasičský automobil a to KLF 6 na podvozku Opel Blitz.

Firma samozřejmě nepřestala s výrobou požárních hadic a s jejich zdokonalováním (například v témže roce poprvé použila na oplet chemicky vyrobené vlákno), stejně jako s produkcí přenosných stříkaček.

Výroba u Zieglera dnes

Ziegler dnes patří k největším světovým hráčům na trhu s hasičskou technikou i vybavením. Nabízí vše, co hasič potřebuje, od přilby, přes zásahové oděvy a obuv, termokamery, svítilny, hadice či armatury až po vlajkovou loď – letištní speciál Z8.

Celkově Ziegler zaměstnává zhruba tisícovku lidí. Kromě Giengenu má společnost samozřejmě další pobočky a zastoupení nejen v Německu (Rendsburg, Mühlau), ale i ve světě (Chorvatsko, Holandsko, Itálie, Slovinsko, Česká republika, Indonésie a Španělsko).

Výrobní závod Giengen

Hlavní a největší výrobní závod Zieglera v Giengenu, který jsme měli možnost navštívit, zabírá zhruba 80 tisíc metrů čtverečních plochy a pracuje zde 650 lidí.

Ve skladech je zde připraveno více než 15 tisíc položek vybavení pro hasiče. Firma umí jednotky vybavit doslova od A až po Z.

V areálu se také nachází nejmodernější lakovna pro hasičské vozy na světě. Byla postavena před dvěma roky a auta se do ní vejdou kompletně celá, včetně největšího produktu – letištního speciálu Z8. Tím je zajištěna mimo jiné také stejnorodost nanášeného laku a jeho odstínu.

Na třech parkovištích v areálu jsou připraveny podvozky pro kompletaci s požární nástavbou. Zajímavé jsou podvozky pro „letišťáky“, které – vzhledem k tomu, že Ziegler je vyrábí kompletně včetně kabiny – do firmy přijíždějí pouze jako šasí s koly a motorem.

Každý kus vyráběné techniky je svým způsobem originál, dle přání zákazníka. Výroba nástaveb probíhá sice linkově, nicméně určitě ne sériově. Nejnovější produkt – kabina Z-kab – vznikl přímo na základě požadavků hasičů a v současné době patří k největší sériově vyráběné hasičské kabině na trhu.

Z mateřského závodu vyjede každý rok okolo 600 vozidel pro hasiče do celého světa, společnost exportuje více než třetinu své výroby. Neustále zde také probíhá výroba požárních hadic, se kterými na stejném místě začal před 121 lety pan Albert Ziegler a jeho osm zaměstnanců budovat světoznámou společnost.

Sdílet