Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

První ročník celorepublikové soutěže parních stříkaček se uskutečnil v Roztokách u Jilemnice

V sobotu 15. září 2012 se v Roztokách u Jilemnice konal první ročník celorepublikové soutěže parních hasičských stříkaček, která byla součástí oslav 140. výročí od založení místního sboru dobrovolných hasičů.

Celkem se této první soutěže, která se bude každý rok konat v jiném městě naší republiky, zúčastnilo 7 těchto skvostných historických parních strojů od data výroby 1881 až po rok 1912 a to z těchto měst, obcí a sborů: Hradec nad Moravicí-Podolí, Klatovy, Jilemnice, Opočno, Roztoky u Jilemnice, Semily I., Svojanov.

I přes trochu nevlídné počasí se po slavnostním zahájení a přivítání i bratrského sboru z Polska všichni účastníci pustili s chutí do soutěžního klání.

Celá soutěž obsahovala celkem 4 disciplíny: rychlý zátop do tlaku páry 5 atmosfér, stříkání na terče, kdo nejdál a poslední čtvrtou disciplínou bylo plnění sudu v časovém limitu.

Pochopitelně bohatý doprovodný program byl též o hasičských stříkačkách, převážně ručních. I pro tyto stříkačky a pochopitelně s jejich obsluhou bylo přichystáno soutěžní zápolení ve shodných disciplínách. Velké snažení všech družstev bez rozdílu bylo vždy doprovázeno potleskem všech přítomných.

A jak vše dopadlo v hlavním soutěži parniček? Celkovým vítězem se stal a putovní pohár převzal sbor z Klatov, druhé místo si vybojoval SDH Opočno a třetí místo si domu odvezl náš semilský sbor a jejich 108 let mladá babička.

Ovšem pro semilské hasiče to nebyl jen jeden závod této soboty. Naše tři mládežnická družstva se rozjela do Libuně u Jičína, kde se konal poslední závod letošního ročníku „O pohár dráčka Soptíka“, který je pod patronací OSH Semily.

Každé z přihlášených družstev mělo dva pokusy v požárním útoku. V kategorii mladší se „A“ družstvo umístilo na hezkém, byť bramborovém, čtvrtém místě a „B“ družstvo obsadilo v celkovém hodnocení místo sedmé. Družstvu starších se tentokráte příliš nedařilo a tak i přes všechnu snahu jim bylo přisouzeno 9té místo.

Závěrem ještě jednou velká gratulace roztočským hasičkám a hasičům k jejich krásnému výročí 140ti let od založení. Vše nejlepší sestry a bratři.

Za SDH Semily Ladislav Bruckner – místostarosta sbo­ru

Sdílet